19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinO minte sclipitoare

O minte sclipitoare

Teoria jocului, geometrie sau ecuaţii diferenţiale. Aceasta este lumea lui John Forbes Nash Jr., un matematician american laureat al Premiului Nobel pentru economie, a cărui viaţă tumultuoasă a fost subiect de film pentru un regizor de la Hollywood.
„A Beautiful Mind“ este pelicula care surprinde drama unui geniu adevărat, un tânăr chipeş care intră la Princeton şi care este pe punctul afirmării internaţionale. John Nash (Russell Crowe) este un tip care nu se împacă prea bine cu normele sociale, fiind pasionat să descopere lucruri ieşite din comun. Se remarcă încă din perioada studenţiei, ajungând ulterior să predea la MIT. Viaţa i se va schimba dramatic atunci când geniul său nativ va fi sufocat de o boală teribilă: schizofrenie. John pierde contactul cu realitatea, acceptând să se retragă din societate şi din lumea academicienilor. Ani de zile va încerca să distingă realitatea de imaginaţie. Toate acestea nu îl vor descuraja pentru că, în anii ’70, Nash se întoarce la Princeton ca profesor, unde va fi privit ca un adevărat savant, în ciuda problemelor sale.
„A Beautiful Mind“ a câştigat în 2002 patru Oscaruri, inclusiv premiul pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor – Russell Crowe. O legendă vie, John Nash continuă să muncească şi astăzi în domeniul economiei şi al matematicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS