Alergiile alimentare, o problemă care poate fi rezolvată uşor
Părinţii exagerat de protectori, cărora le e teamă ca micuţii lor să nu dezvolte alergii şi care introduc mai târziu anumite alimente în dieta copiilor, ar putea mări, fără să îşi dea seama, riscul ca aceste alergii să apară. Un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni a relevat faptul că bebeluşii care mănâncă pentru prima dată ouă după vârsta de un an sunt supuşi unui risc de cinci ori mai mare de a face alergie la aceste alimente, comparativ cu bebeluşii care consumă ouă mai devreme, în jurul vârstei de patru luni. „Până nu de mult, recomandările medicilor erau ca în cazul micuţilor în familia cărora există antecedente de alergii alimentare, introducerea produselor potenţial alergenice, ca, de exemplu, ouă, alune sau arahide, să fie întârziată până la vârsta de doi, trei ani“, a explicat profesoara Jennifer Koplin de la Universitatea Melbourne. „Studiul nostru sugerează însă că riscul apariţiei unei alergii alimentare scade dacă respectivele produse sunt introduse în dietă treptat, de la vârste fragede“, a continuat profesoara Koplin. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.500 de copii şi s-a constatat că introducerea ouălor gătite (fie fierte, fie prăjite) a avut un efect mai protector pentru micuţi decât consumul ouălor coapte la cuptor, ca ingredient în prăjituri sau biscuiţi. Dintre copiii cu vârste cuprinse între patru şi şase luni, care au consumat ouă gătite, doar 5,6 la sută au dezvoltat alergii, comparativ cu 27,6 la sută dintre micuţii care au primit ouă gătite după vârsta de 12 luni. În plus, s-a descoperit faptul că antecedentele de alergii în familie nu reprezintă un factor pentru declanşarea acesteia la micuţi. Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul au menţionat că trebuie făcute şi alte teste, pentru a se vedea dacă rezultatele experimentelor făcute în ceea ce priveşte alergiile la ouă sunt valabile şi în cazul altor alergii alimentare, cum sunt cele generate de alune şi arahide.