19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMişcare de reciclare, în ritmuri ameţitoare

Mişcare de reciclare, în ritmuri ameţitoare


„Mişcarea de reciclare“ a poposit sâmbătă la Craiova. Ritmurile muzicale, cursurile de reciclare şi concursurile au fost ingredientele unei zile „verzi“.

Încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, cortul „Mişcării de reciclare“ a fost instalat pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“. Era ora la care informaţiile despre reciclare trebuia să ajungă la cei care au împărţit mai târziu vestea sosirii în urbe a oamenilor „verzi“. Înarmaţi cu câte un măr verde şi un rucsac purtând însemnele „Mişcării de reciclare“, voluntarii pe role şi-au luat angajamentul să dea sfoară în ţară despre marele eveniment. Şi pentru ca atmosfera să fie perfectă, la orele amiezii, maeştrii ritmurilor ameţitoare de la Drum Cafe au poposit în Piaţa „Mihai Viteazul“. Cu tobele atârnate de gât şi însoţiţi de voluntari, care între timp luaseră o scurtă lecţie de mânuire a instrumentelor, au plecat să facă auzit mesajul lor şi al „Mişcării“.
Chiar dacă o mică stângăcie a unui voluntar, care, vizibil emoţionat, a scăpat toba, a stricat un pic momentul ritmurilor ameţitoare, după o scurtă încălzire, totul a mers şnur, iar puţinii trecători aflaţi pe Calea Unirii la ceasul amiezii le-au apreciat efortul. Broşurile pe care le-au primit i-au lămurit cu privire la evenimentul ce era anunţat în acest mod inedit. Formaţii „verzi“ – Bere gratis şi Direcţia 5 – şi concursuri deosebite au venit să-i atragă în cursa „Mişcării de reciclare“.

Distracţia s-a mutat pe velodrom

Trupeţii „Mişcării“ nu s-au odihnit între misiunile de informare asupra acţiunii de reciclare, ci au admirat şi au dat o mână de ajutor la realizarea unor elemente decorative realizate din materiale reciclabile. În cortul din Parcul „Romanescu“, de pe velodrom, becurile arse nu au fost aruncate la gunoi, ci transformate graţie talentului prichindeilor craioveni în obiecte menite să dea altă imagine locaţiei. Li s-au alăturat alte elemente interesante, confecţionate din materiale reciclabile: o morişcă, o barcă pe care mâna pictorului începător lasă o inscripţie, un PET în nuanţe viu colorate, pictat de aceleaşi mânuţe iscusite. „Reciclăm şi ne jucăm“, acesta a fost motoul copiilor care s-au alăturat într-un mod firesc „Mişcării de reciclare“.

Piticii eco

Şi pentru că mânuţele iscusite aveau nevoie de un răgaz, în pauzele de creaţie, piticii eco s-au delectat pe ritmurile celor de la Direcţia 5. Au dansat şi au aplaudat, alăturându-se celor câteva zeci de oameni care au acceptat invitaţia trupeţilor „Mişcării“. „Eşti tot ce am eu“ sau „Îngerul meu“ au fost melodiile dedicate lor de către băieţii de la Direcţia 5. Nu puteau fi mai prejos nici când pe scenă au urcat cei de la Drum Cafe şi tobele lor, care au readus ritmurile ameţitoare. Câteva PET-uri umplute cu pietriş au ţinut ritmul tobelor şi au făcut atmosferă la ceas de seară. Piticii eco au fost la înălţime. Şi pentru că efortul lor trebuia răsplătit, au primit în dar şi o poveste eco, a celor de la Drum Cafe: „O gaşcă de oameni nebuni care voiau să facă o lume mai bună… Dintr-o joacă nebună a ieşit un lucru extraordinar, aşa că astăzi îi găsim prin parcuri şi pieţe, însoţiţi fiind de ritmul tobelor“.
Ziua „verde“ s-a sfârşit. Deşi osteniţi, piticii eco, cei mai numeroşi şi activi indivizi din „Mişcarea de reciclare“, care au lăsat pentru o zi istovitoarele „munci“ de la groapa cu nisip şi datul în leagăne, au intrat în jocul organizatorilor. Deşi obosiţi după o zi atât de agitată, i-au aşteptat răbdători pe cei mari, care au servit o muzică bună cu Bere gratis. Au trăit o zi frumoasă pe ritmuri vesele. Alături de ei, au ajuns pe velodrom câteva zeci de craioveni, care au aplaudat şi fredonat piesele formaţiilor Bere Gratis şi Direcţia 5. „Chiar dacă noi nu vom simţi beneficiile pe care le-ar putea aduce «Mişcarea de reciclare», ne-am alăturat acestei campanii pentru copiii noştri şi pentru copiii lor“, a declarat Mihai, de la Bere Gratis. Organizatorii evenimentului au fost încântaţi de implicarea craiovenilor în această acţiune: „Publicul ni s-a alăturat dorind să afle cât mai multe informaţii de la cortul «Mişcării de reciclare» despre cum pot ajuta la colectarea selectivă a deşeurilor. Oamenii conştientizează necesitatea reciclării pentru generaţiile viitoare şi doresc să se implice activ“, a declarat unul dintre organizatori. „Am aflat despre «Mişcarea de reciclare» din presă şi am dorit să mă alătur acestei campanii. De aceea mă aflu astăzi aici şi o să însoţesc caravana şi pe Litoral“, a spus Andrei, unul dintre participanţi. La sfârşitul serii, craiovenii au dat o mână de ajutor organizatorilor şi au participat la curăţarea velodromului, colectând selectiv deşeurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS