19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn istoric în lumea literelor

Un istoric în lumea literelor

Este doctor în istorie, jurnalist, eseist, om politic, dar şi scriitor, lumea cuvintelor fiind o provocare căreia i-a dat curs de fiecare dată când a simţit nevoia.

Adrian Mihai Cioroianu s-a născut la Craiova. Mirajul cuvintelor scrise l-a fermecat încă din anii de şcoală. „Mi se părea ceva cu totul minunat să-ţi vezi numele tipărit. Atunci nu cutezam decât să cred că voi scrie doar un articol de ziar. Am publicat în revista liceului de filologie-istorie în vara anului 1984, cu ocazia unei aniversări a şcolii. A fost primul text de care eram foarte mândru. Mai târziu a venit şi debutul în presa craioveană, pe 22 decembrie 1989, în ultimul număr al ziarului Înainte“, îşi aminteşte cu plăcere Adrian Cioroianu. Anii au trecut şi a venit vremea în care gândurile s-au unit într-o carte. A fost o colaborare cu alţi doi autori, în urma căreia s-a născut „Arhiva Durerii“, apărută la Editura Fundaţia Academia Civică în 2000.

„Prima carte în care mi-am văzut numele tipărit a fost în calitate de coautor alături de profesorul meu de la Facultatea de Istorie, Lucian Boia, şi de un istoric literar, Tom Sandqvist. Se întâmpla în 2000. Am fost studentul Lucian Boia, i-am fost asistent după terminarea Facultăţii în 1993 şi, iar în 1999, o fundaţie suedeză a dorit să sponsorizeze o carte în limba română şi engleză despre comunismul românesc. Era o perioadă în care se vorbea mai mult despre acest subiect. Domnul Boia mi-a făcut propunerea. M-am ocupat de partea politică, dânsul făcând-o pe cea simbolistică, iar Tom Sand-qvist a scris despre arta din România şi aşa a ieşit o carte cu trei autori. E inutil să vă spun cât de mândru am fost de realizarea mea“, mărturiseşte Cioroianu.

 

Cărţile, copiii mei

 

De aici nu a mai fost decât un pas până când Adrian Cioroianu să scrie singur o carte. Un an mai târziu, la Editura Curtea Veche, apărea „Scrum de secol. O sută una poveşti suprapuse“, autor Adrian Cioroianu. „A fost o imensă bucurie, căci vedea lumina tiparului prima mea carte în calitate de unic autor. Trăiam o emoţie puternică, iar cartea era ca un copil al meu“.

Prima carte a însemnat totodată şi primul succes, căci articolele din presa naţională, dar şi craioveană i-au fost favorabile, la fel şi părerile criticilor de specialitate.

Anii care au venit au însemnat alte şi alte apariţii purtând semnătura sa. Viaţa reală, dar şi trecutul au fost transformate în teme în cadrul lucrărilor purtând semnătura sa.

Şi pentru că arta scrisului îl guverna, s-au născut şi colaborările cu prestigioase publicaţii din ţară şi din străinătate, Adrian Cioroianu atrăgând asupra sa şi titulatura de jurnalist. Astfel, numele său a putut fi regăsit în Lettre International, Dosarele Istoriei, Suplimentul de Cultură, Ziua, GEO (ediţia românească), Sfera Politicii, Cotidianul, Revista 22, Radio România, Gazeta de Sud, Monitorul de Neamţ, Adevărul de Arad, Formula AS, Evenimentul Zilei, Opinia studenţească, Lumea Ieşeanului, Cuget liber, Revista de Politică Externă.

Spicuiri dintr-un CV

Adrian Mihai Cioroianu s-a născut pe 5 ianuarie 1967, în Craiova. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie ale Universităţii Bucureşti (1988-1993), masterand în istorie („Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies“) la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997) şi cursuri de doctorat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1997-2002), finalizate prin susţinerea tezei cu titlul „Mitul, Imaginea şi Cultul liderului în România comunistă“. De asemenea, a fost şi bursier al Colegiului Noua Europă (2001-2002). După absolvirea facultăţii, a devenit cadru didactic la Facultatea de Istorie, din cadrul Universităţii Bucureşti, în prezent având gradul didactic de conferenţiar. De asemenea, a fost profesor la Colegiul PRO din Bucureşti (1998-2007), redactor la revista Dilema veche (1998-2007) şi redactor la Gazeta Sporturilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS