15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

• Bomboanele – Gustul dulce a fost descoperit pentru prima data de oamenii cavernelor care mâncau miere. De-a lungul timpului, egiptenii, arabii si chinezii au preparat fructe si alune invelite in miere. In Europa, in Evul Mediu, costul ridicat al zaharului a facut ca bomboanele sa fie o delicatesa pe care si-o permiteau doar oamenii bogati. Bomboanele din zahar topit au devenit cunoscute in secolul al XVII-lea in Anglia si in coloniile americane. Bomboanele se obtin simplu, prin dizolvarea zaharului in apa. Diferitele temperaturi de incalzire determina tipul de bomboane: temperaturile ridicate le fac tari, cele medii fac bomboanele moi si temperaturile joase fac bomboanele care se mesteca (jeleurile). Fabricarea dulciurilor s-a dezvoltat rapid ca industrie la inceputul secolului al XIX-lea prin descoperirea sucului dulce din sfecla. Fabricarea bomboanelor tari din menta sau dropsurilor din lamâie a devenit foarte populara.


• Vata de zahar ars – Este facuta din zahar topit si tors intr-un fir subtire ca un fir de bumbac. A fost inventata in 1897 de William Morris si John Wharton, fabricanti de dulciuri din Tennessee, SUA. Ei au inventat un dispozitiv ce topeste zaharul intr-o cupa care se invârte si care are niste gauri subtiri. Dupa cum se invârte aceasta, zaharul caramelizat este fortat sa iasa prin acele gauri rezultând un produs pufos care seamana cu bumbacul si care se topeste in gura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS