16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

Biblia de neon


de John Kennedy Toole


„Biblia de neon“ – prima carte ramasa nepublicata timp de 35 de ani a unui prozator care avea sa devina post-mortem un clasic al literaturii moderne.


Fanii lui John Kennedy Toole pot citi, pentru prima data in limba româna, „Biblia de neon“, singura carte scrisa de controversatul scriitor american in afara de bestseller-ul international „Conjuratia imbecililor“.


Scrisa la vârsta de numai 16 ani, intr-un stil mai retinut si mai melancolic decât acela al operei care l-a consacrat postum pe Toole, „Biblia de neon“ este povestea maturizarii unui baiat dintr-un orasel din Mississippi. David traieste impreuna cu mama sa, care nu si-a revenit niciodata de pe urma mortii tatalui lui in cel de-al doilea razboi mondial, si cu matusa Mae, o fosta cântareata de bar, pe care târgul o priveste cu ochi rai, banuind-o de moravuri usoare. Urmârindu-i pe cei din jur cu un ochi atent si sensibil la detalii, David devine tot mai constient de bigotismul si prejudecatile lor rigide si simte nevoia de a se apara si izola de lume. Romanul reuseste sa comunice o emotie autentica, intr-un stil simplu si direct, reprezentând o realizare uimitoare pentru vârsta frageda a scriitorului. In 1995, „Biblia de neon“ a fost ecranizata, in regia lui Terence Davies.


John Kennedy Toole este unul dintre cei mai originali scriitori americani ai secolului XX. S-a nascut in 1937 la New Orleans. A absolvit Columbia University si a predat la University of Southern Louisiana, Hunter College si Dominican College. Respingerea manuscrisului romanului „Conjuratia imbecililor“ ii provoaca o grava depresie. Isi gaseste refugiul in alcool si analgezice si renunta la profesorat. Se sinucide pe 26 martie 1969. Biletul de adio a fost distrus de mama sa, lasând astfel loc suspiciunilor asupra motivelor reale ale gestului scriitorului. Tot mama acestuia va fi cea care va reusi sa-i publice „Conjuratia imbecililor“, devenita imediat bestseller si tradusa in peste 20 de limbi. In 1981, lui John Kennedy Toole i se decerneaza, post-mortem, Premiul Pulitzer pentru romanul „Conjuratia imbecililor“. In 1989 apare „Biblia de neon“, un roman scris cu 35 de ani in urma, pe care Toole nu a dorit niciodata sa-l incredinteze publicarii si care a facut subiectul unei dispute legale indelungate intre mostenitorii acestuia.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS