22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Balenele albastre

Dupa cum probabil stiti, balenele albastre sunt considerate cele mai mari animale de pe Terra. Pofta de mâncare a balenelor este extraordinara, inca de la nastere. De exemplu, un pui de balena albastra poate bea pâna la 590 de litri de lapte in perioada de alaptare, timp in care se ingrasa in medie cu 90 kg pe zi. Ca sa nu fim socati, trebuie sa ne gândim si la faptul ca inima unei balene albastre adulte este cât o masina, iar arterele sunt atât de mari incât un copil ar putea sta in picioare in ele.


O balena albastra de dimensiuni medii cântareste 160 de tone, ceea ce reprezinta echivalentul a 30 de elefanti sau a 160 de oameni ce cântaresc fiecare 90 kg. Insa in ciuda acestor dimensiuni colosale, ochii balenelor albastre sunt de dimensiunea unei cesti de ceai, iar urechea externa este cât un vârf de creion.


Si balenele adulte manânca foarte mult, in gura lor putând sa incapa in jur de 45.000 de litri de apa, adica aproximativ 256.000 de pahare deodata. Totusi, nu inghit aceasta cantitate de apa: balenele albastre folosesc fanoanele de pe maxilarul superior pentru a filtra apa marina care reprezinta cel mai important procent din alimentatia lor.


Sa nu credeti insa ca balenele sunt lente: un pui de balena albastra poate atinge si o viteza de 35 km/h. Se pare ca balenele albastre au impresionat prin dimensiunea sau viteza lor inca de acum 250 de ani, când Linnaeus, creatorul unui sistem de clasificare, le-a atribuit denumirea latina de Balenoptera musculus, unde cuvântul „musculus“ s-ar traduce cu „soarece inaripat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS