21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRevolutionara dieta „plus - minus“

Revolutionara dieta „plus – minus“

Ati incercat zeci de diete si nici una nu a avut rezultatele scontate? S-ar putea sa gasiti solutia potrivita pentru metabolismul dumneavoastra in dieta „plus – minus“, pusa la dispozitie de site-ul www.topsanatate.ro.


Principiile planului de dieta „plus – minus“


Nu este nevoie sa cântariti alimentele sau sa tineti socoteala caloriilor. Pur si simplu, incepeti prin a mânca exact ceea ce ati consumat cu o saptamâna in urma (tinând cont de obiceiurile alimentare pe care le aveati), iar apoi in fiecare saptamâna veti face câte doua schimbari in planul dumneavoastra de dieta – si anume o categorie de alimente pe care o adaugati in plan (partea plus) si o categorie de alimente pe care o eliminati din consumul dumneavoastra saptamânal (partea minus).


Tocmai datorita faptului ca este deosebit de simplu, acest plan va va permite sa va concentrati in mare parte asupra activitatii dumneavoastra fizice, eliminându-se astfel pericolul ca dieta sa devina un lucru obsesiv pentru dumneavoastra.


Plusurile si minusurile din fiecare saptamâna vor fi introduse de la o saptamâna la alta, devenind astfel parte integranta a noilor dumneavoastra obiceiuri alimentare.


Toate alimentele trecute pe lista minusurilor vor fi integrate in planul dumneavoastra de dieta pentru ziua de duminica, astfel incât, dupa ce au fost eliminate o saptamâna din dieta dumneavoastra, va veti putea rasfata cu o portie din fiecare pe parcursul zilei de duminica. Aceasta zi trebuie sa ramâna cea mai permisiva, in care aveti voie sa mâncati inghetata, pizza sau alte alimente interzise in timpul saptamânii.


O portie consta aproximativ in cantitatea care incape intr-o palma (legume, fructe, orez, cartofi, paste etc.) sau altceva ce puteti tine intr-o palma (ex. alune, brânza, carne) sau intr-o lingura (ulei sau unt).


Planul dietei „plus-minus“


Prima saptamâna


Minus: evitati prajiturile, biscuitii, budinca, tartele, ciocolata, dulciurile, toate produsele coapte si inghetata.


Plus: incercati sa consumati cel putin doua portii de fructe pe zi, iar daca respectati deja aceasta regula, nu renuntati nicidecum la ea. Cele mai bune surse de energie le veti gasi in mere, pere, piersici, prune, caise si in mod special in citrice. In ceea ce priveste modalitatea de a le consuma si perioada, aflati ca nu exista constrângeri: consumati-le oricând doriti! Recomandare: le puteti lasa ca si gustari intre mese sau seara, pentru a va controla poftele alimentare care va napadesc de cele mai multe ori.


A doua saptamâna


Minus: stati deoparte de orice fel de placinte (chiar si cele cu legume) si pizza.


Plus: planul dumneavoastra zilnic trebuie sa includa sase mese impreuna cu micul dejun. Este foarte important sa mâncati inainte de ora 9 si sa includeti ceva din urmatoarea lista de alimente: iaurt degresat, suc proaspat de fructe, musli sau cereale bogate in tarâte, terci de ovaz.


Foarte important: nu trebuie sa treaca mai mult de doua-trei ore intre mese; numarul meselor luate zilnic trebuie sa fie sase (trei mese echilibrate si inca trei de gustari); nu mâncati nimic cu 45 de minute inainte sau dupa activitatatea fizica, insa in timpul unei ore de miscare trebuie sa consumati ceva bogat in proteine si carbohidrati.


A treia saptamâna


Minus: evitati toate prajelile – aici intra pestele si cartofii prajiti, calmarul, toate tipurile de carne si legume prajite in ulei. De ce? Acizi grasi cauzatori de cancer au fost descoperiti in uleiul care a fost incalzit si in alimentele prajite in el. Dar, daca ati preparat carnea rosie sau de pui pe gratar, trebuie sa stiti ca aceste delicatese nu intra pe lista alimentelor interzise pentru aceasta saptamâna. Daca este absolut necesar sa gatiti cu ulei, feriti-va de cel din seminte de floarea-soarelui si incercati sa reduceti pâna la trei linguri pe zi folosirea uleiului de masline sau de canola.


Plus: consumati intre trei si cinci portii de legume pe zi, de oricare poftiti dumneavoastra pentru ca toate sunt acceptate.


Important: jumatate din prânzul si cina dumneavoastra trebuie sa consiste in legume; consumati legumele crude sau fierte in abur, nicidecum prajite in ulei sau grasime.


A patra saptamâna


Minus: indepartati toata grasimea din carne si nu uitati de pielea de pe carnea de pui, care trebuie intotdeauna inlaturata. Nu folositi adaos de unt sau orice alta grasime pentru prepararea mesei. Saptamâna aceasta trebuie sa evitati produsele si preparatele din carne cu grasimi, precum salamul sau cârnatii.


Plus: consumati cinci mese pe zi de proteine, dar acestea va sunt permise numai daca faceti sport de cinci-sase ori pe saptamâna! Trebuie sa fiti foarte atenta la proteinele consumate, precum si la modalitatea de preparare daca nu vreti sa asimilati prea multa grasime. Alegeti din alimentele urmatoare: carne rosie slaba (vita, strut, vânat si evitati carnea de oaie sau berbec deoarece contine foarte multa grasime), piept de pui, peste (in special ton, sardine sau macrou), sunca slaba, oua, brânza degresata, fasole boabe, linte.


A cincea saptamâna


Minus: inlocuiti produsele lactate grase cu cele degresate.


Plus: renuntati la laptele gras, dar nicidecum la cel degresat. Potrivit studiilor, calciul din produsele lactate va ajuta sa slabiti. Consumati multa apa si ceai, insa nu foarte reci.


A sasea saptamâna


Minus: este vremea sa faceti o schimbare referitor la aportul de carbohidrati. Evitati-i pe cei rafinati si bogati in amidon (de exemplu pâinea alba). Alegeti produsele care au in compozitie faina integrala!


Plus: consumati cel putin cinci portii de carbohidrati pe zi, insa cu cel mai mic indice glicemic (numai pentru persoanele care fac sport de cel putin cinci ori pe saptamâna). Optiunile dumneavoastra: cereale integrale, biscuiti digestivi; pâine din faina integrala de grâu, orz, secara, ovaz, produse lactate degresate, stafide; fasole boabe, linte, soia, cartofi, orez salbatic; taitei si paste din faina integrala de grâu.


A saptea saptamâna


Minus: limitati consumul de grasimi si uleiuri la 15 g (trei lingurite) pe zi. Evitati toate grasimile animale, uleiul de cocos si margarina. Alimentele interzise in aceasta saptamâna, deoarece contin multe grasimi: file de vita; carne tocata; cârnati de porc, in special; carne de oaie sau berbec; carne de pui cu piele; prajeli; salam; sunca; smântâna; brânza grasa; pesmet; biscuiti; cappuccino cu frisca; croissant-uri; prajituri si produse de patiserie; supe conservate; maioneza; briose; placinta; sosuri cu smântâna; ciocolata; inghetata; nuga.


Plus: daca trebuie sa folositi ulei, alegeti-le pe cele bogate in acizi grasi omega-3 sau grasimi mono-nesaturate (de exemplu uleiul de masline, de in, canola). Alimente bogate in acizi grasi mono-nesaturati: sardine, somon, crap, migdale, alune, avocado, masline.


A opta saptamâna


Minus: limitati consumul de carne rosie la trei portii pe saptamâna.


Plus: consumati peste de cel putin doua-patru ori pe saptamâna, in special sardine, ton, crap, macrou sau somon.


A noua saptamâna


Minus: evitati nucile braziliene.


Plus: mâncati un pumn de alune si nuci pe saptamâna, dar nu mai mult. Alegeti migdalele, nucile pecan, nucile de Macadamia, fisticul, alunele americane, untul de arahide (insa cu moderatie).


A zecea saptamâna


Minus: monitorizati consumul de legume. Sucurile de fructe si dovleacul contin carbohidrati, asadar calculati-le ca atare.


Plus: asigurati-va ca va luati portia zilnica de legume, constituita in special din sparanghel, varza, telina, rosii, spanac, ciuperci, ceapa, castraveti, ardei verzi, broccoli si anghinare. Aplicati de cel putin patru ori pe saptamâna acest „tratament“ organismului dumneavoastra.


A 11-a saptamâna


Minus: nu beti mai mult de patru cesti de cafea pe zi si este foarte important sa nu o beti dupa ora 16.00. De asemenea, incercati sa va limitati la doua pahare de vin pe saptamâna.


Plus: beti apa de câte ori va este sete… este alegerea cea mai buna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS