Supa de rosii cu castraveti
Ingrediente: 1 kg de rosii, trei linguri de orez, doi litri zeama de carne sau apa, trei castraveti, o lingura de zahar, sare, o legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se pun intr-un vas rosiile spalate si taiate bucati peste care se presara un praf de sare. Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit in apa pe care o lasa singure. Când s-au inmuiat se trec prin sita si se subtiaza cu zeama de carne sau apa. Se adauga zaharul, castravetii taiati cubulete, orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se potriveste de sare. Orezul poate fi inlocuit cu arpacas inmuiat in apa de cu seara pentru a fierbe mai usor. Se serveste calda cu patrunjel deasupra.
Orez cu pui si stafide
Ingrediente: trei pahare de orez cu bobul lung, 250g carne de pui, 100 g unt, 100 g stafide, 4 pahare si jumatate supa de pui, sare.Mod de preparare: Orezul si stafidele se calesc putin in unt, intr-o cratita cu fundul gros. Se adauga carnea de pui, fiarta si maruntita. Se stinge totul cu zeama de pui sarata dupa gust. Se lasa la foc potrivit pâna când orezul este aproape fiert, apoi se da focul la minim si se acopera cratita cu un capac infasurat intr-un servet curat. Se mai lasa pe foc 15 minute.
Crema de castane
Ingrediente: 100 g piure de castane (se gaseste preparat in magazine), sase oua, 370 ml lapte, trei linguri de zahar.Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si piurel de castane, apoi se adauga laptele. Se bate bine pe aburi cu telul, pâna se ingroasa. Se da deoparte si se amesteca pâna se racoreste, apoi se amesteca cu albusurile batute spuma. Se pune crema la pahare si se da la rece. Se serveste cu frisca.