16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMuscatele confera un aer exotic locuintei

Muscatele confera un aer exotic locuintei

Muscatele pot decora atât gradinile, cât si balcoanele. Sunt plante de apartament rezistente si foarte usor de ingrijit.


Muscata este o planta de apartament rezistenta si foarte usor de ingrijit, chiar si pentru amatorii gradinaritului. Efectul decorativ deosebit al muscatei se datoreaza contrastului puternic intre verdele viu al frunzelor si rosul sau rozul puternic al florilor. Pentru a se dezvolta armonios, muscatele au nevoie de locuri insorite. Prefera, in general, lumina directa a soarelui. Potrivit specialistilor de la Gradina Botanica din Craiova, muscatele infloresc atât vara, cât si iarna.


De ce este muscata atât de raspândita?


Denumirea stiintifica pentru muscata este pelargonium si se pare ca planta este originara din Africa de Sud, fiind adusa in Europa in secolul al XVII-lea. Tulpina plantei este foarte carnoasa, iar frunzele au forma de potcoava, fiind usor rotunjite pe margini. Culoarea reprezentativa a florilor este rosul aprins, dar cu toate astea planta este raspândita intr-o larga varietate de culori, de la alb, la roz si liliachiu. In general, muscata infloreste doar primavara si vara, dar, in cazul in care sunt pastrate intr-un loc foarte luminos si cu o temperatura constanta de 15 grade Celsius, este posibil sa infloreasca si iarna. La mijlocul verii, când se termina perioada de inflorire,este bine ca plantele sa fie lasate in repaus timp de cinci – sase saptamâni, fara sa li se mai adauge ingrasamânt si udându-se o data la doua zile. Dupa ce florile trecute au inceput sa se usuce, pentru a asigura o noua inflorire muscatele trebuie sa fie curatate si taiate imediat sub frunza unde a fost facuta inflorirea. Iarna, muscata nu are nevoie de o atentie deosebita, fiind o planta deosebit de robusta. Temperatura iarna nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius, iar pamântul este bine sa fie mentinut aproape uscat. Muscata se va uda iarna o data pe saptamâna. Mare atentie, muscata nu rezista la ger si trebuie mutata in casa.


Cum se ingrijesc muscatele


Pamântul din ghiveciul muscatei este bine sa fie foarte bogat in nutrienti. Este bine ca pamântul utilizat sa fie de gradina, amestecat cu nisip si turba. Se poate folosi pentru imbogatirea pamântului si ingrasamânt artificial lichid, care se gaseste in comert, dar cu precautie in privinta cantitatii. O cantitate prea mare poate ataca radacina plantei. Muscata trebuie pastrata intr-un loc aerisit, potrivit de luminat. Mare atentie, umiditatea solului trebuie mentinuta constanta, dar in acelasi timp umiditatea aerului trebuie sa fie cât mai ridicata. Daca planta este udata excesiv, poate aparea un tip de parazit la radacina plantei si tulpina si radacina muscatei pot putrezi. Atunci când planta incepe sa creasca prea mult sau prezinta frunze din abundenta, este bine sa fie tunsa. Muscata trebuie tunsa cu grija, neindepartând frunzele, ci ciupind vârfurile.


Muscata se inmulteste prin butasi pusi la inradacinat in apa. Puteti pune butasii si direct in amestec de pamânt cu turba si mranita, eventual si cu nisip. Este bine totusi sa aveti grija sa mentineti acest substrat ud in permanenta, la lumina puternica si la temperatura constanta.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS