19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Marele Canion – o minune a lumii


Indienii Payute il numesc Kaibab, sau „Muntele care zace“. John Weslwy Powell i-a dat actuala denumire in 1872.


Fiind unul dintre cele mai spectaculoase exemple de eroziune a rocilor, intins pe 277 de mile, acolo unde râul Colorado traverseaza nord-vestul Arizonei, nu este deloc de mirare faptul ca Marele Canion este recunoscut ca una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii. Prin urmare, a fost proclamat zona din mostenirea naturala a lumii.


Desi Marele Canion poate fi considerat, din punct de vedere al standardelor geologice, un copil nou-nascut, deoarece este format doar in urma cu cinci sau sase milioane de ani in urma, straturile de stânca aflate la baza canionului au o vechime estimata la 2.000 de milioane de ani. Culorile vii ale diferitelor straturi geologice sunt o reala incântare pentru vizitatori, din zori pâna seara.


Faptul ca primeste anual vizita a peste cinci milioane de turisti atesta ca farmecul Marelui Canion nu consta doar in irezistibila atractie exercitata de privelistile care iti taie respiratia. Marele Canion este marginit de doua culmi muntoase, denumite Rimul de Nord si Rimul de Sud.


Diferenta de inaltime dintre cele doua culmi muntoase este de circa 450, in ciuda faptului ca ele se situeaza la doar 20 km distanta. Soseaua care le leaga are 400 km.


Intre cele doua culmi se afla Canionul Interior, accesibil numai cu piciorul, pe carari sau cu plute, pe râul Colorado.


Drumetii trebuie sa fie preveniti asupra faptului ca se expun riscurilor de atac cardiac, hipotermie, deshidratare sau epuizare fizica si sa se fereasca de sconcsi.


Cunoscutul calator american Jilly Goolden spune despre Marele Canion: „Este singurul loc de pe Pamânt care iti poate depasi atât de mult asteptarile. Este ca si când ai fi murit deja si te afli in Rai“.


Marele Canion se poate vizita pe toata durata anului. Climatul este uscat, foarte insorit, cu ploi si caderi de zapada pasagere. Lunile de iarna sunt mai confortabile, atenuând arsita Marelui Canion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU