21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPorcusorul de Guineea - un animal timid

Porcusorul de Guineea – un animal timid

Porcusorul de Guineea este un animal timid, docil si dragut, cu o fire blânda. Musca foarte rar, iar când o face are un motiv, incearca sa ne comunice ceva in acest fel.


Porcusorul de Guineea este un animal sociabil si curios. El incerca sa investigheze mediul inconjurator cu ajutorul simturilor. Puiul de porcusor, asemenea unui copil mic, e lipsit de experienta, motiv ce il face extrem de curios. Adeseori se poate intâmpla ca unii dintre pui sa muste sau sa ciuguleasca usor mâna, imbracamintea, nasul sau parul stapânului, in acest fel incercând sa descopere daca acestea se pot mânca. Poate musca si din greseala, atunci când simte mirosul hranei. La porcusorii de Guineea muscatura sau ciugulirea mai fina, delicata, poate fi si o forma de contact, un mod de a interactiona social.


Poate e speriat


Porcusorul sperios, mai putin socializat, musca de frica. Daca este matur sau mai in vârsta va avea nevoie de mai multa atentie din partea noastra si va trebui sa-l imblânzim. Devine sperios si atunci când traieste intr-o incapere rar vizitata de membrii familiei, daca e tinut intr-un acvariu sau se ascunde intr-o casuta prea mare, intr-un tub de plastic sau carton prea adânc. In asemenea mediu el este izolat, lipsit de stimuli. Tresare, se sperie, deoarece zgomotele, mirosurile, miscarile provenite din exterior sunt percepute brusc. Fiind inspaimântat, el incearca sa fuga si daca nu se poate refugia, nu poate scapa, din cauza fricii, musca. Trebuie sa-i câstigam increderea, dar aceasta nu se poate face de la o zi la alta, este nevoie de timp si multa rabdare. Daca-l ingrijim bine, se va obisnui cu noi, prezenta noastra va fi asociata cu stimuli pozitivi si placuti si, incet-incet, se va imblânzi. Medicii veterinari spun ca, atunci când vrem sa-l scoatem din cusca, nu trebuie sa-l gonim! El trebuie tratat cu blândete, trebuie sa-l prindem incet, cu ajutorul ambelor mâini, cu fermitate, dar calm, vorbind cu el, pentru a ne auzi vocea. Va fi mai putin stresat daca-l mânam cu miscari lente intr-un colt al custii si apoi il scoatem in asa fel incât intregul corp sa-i fie sustinut bine, pentru a se simti in siguranta, pentru a nu putea cadea sau sari din mâna. Pe lânga mângâiere, alintare, cu vârful degetelor il putem freca usor, executând miscari circulare. Acest „mic masaj“ calmeaza si linisteste majoritatea animalelor. Intre timp il putem „mitui“ cu diferite mici recompense, oferindu-i o bucatica de castravete sau alte bunatati.


Un lucru extrem de important este faptul ca porcusorii se pot rani grav daca sunt scapati din mâna, in special de copiii mici, sub sase ani. Ei trebuie supravegheati de fiecare data când vor sa-i mângâie sau sa-i prinda. Multi copii nu stiu cum trebuie prins, ridicat sau carat un porcusor si nu sunt constienti de faptul ca streseaza animalul. Daca nu-l prind bine, daca il strâng, il ridica brusc si apoi il scapa, ii provoaca mari dureri sau leziuni grave. Cei mai multi dintre porcusori nici in aceste conditii nu musca, doar tipa sau pisca slab mâna persoanei, atentionând stapânul ca il doare, si musca tare doar când nu mai suporta durerea.


Când vrea sa-si faca nevoile


Porcusorul prefera sa-si faca nevoile intr-un loc mai retras, privat. Când e tinut in brate sau pe piept, dupa un timp el ne semnaleaza nevoia de a urina. Devine nelinistit, agitat, se invârteste, incearca sa traga haina, sa ciuguleasca mâna sau scânceste, prin aceste semne dându-ne de stire ca vrea sa-si faca nevoile. Daca aceste semnale nu sunt corect percepute si daca nu este pus jos in cusca, ele vor deveni si mai accentuate si, pâna la urma, va urina pe noi.


Unele parti ale corpului sunt sensibile


Majoritatea porcusorilor nu agreeaza sa fie atinsi sau mângâiati in partea dorsala, nici sa fie mângâiati in directia opusa cresterii parului. Daca la atingerea acestor parti porcusorul devine neobisnuit de agitat, este recomandata vizitarea medicului veterinar, deoarece animalul ar putea avea o infectie provocata de paraziti sau o alta boala. In cazul unei infectii sau in cazul unor boli, mângâierea, chiar si atingerea, poate fi dureroasa pentru porcusor. Pielea porcusorului bolnav devine sensibila. Se poate intâmpla ca el sa muste sau sa ciuguleasca mâna, incercând in acest fel sa elimine sursa durerii. Este o reactie normala, deoarece el considera ca mâna stapânului ii provoaca dureri.


Unii porcusori incearca sa aline durerea prin muscarea diferitelor obiecte, accesorii. Daca dintii lui cresc prea lungi sau intr-o directie nepotrivita, nu va putea mesteca si inghiti bine sau nu va putea consuma deloc hrana, incercând sa „corecteze“ deficienta prin muscare.


Ar prefera sa ramâna cu partenerii lui


Când nu are chef de joaca, poate nu se simte bine, nu e bine dispus sau poate e obosit. Poate prefera sa ramâna in cusca sau doreste sa se plimbe cu partenerii lui. In aceste momente nu-i face placere sa fie scos sau mângâiat. O comportare asemanatoare poate avea si porcusorul care e constrâns sa traiasca singur, fara partener, sau are o cusca prea strâmta si din aceasta cauza se plictiseste. Porcusorul de Guineea se poate plictisi si intr-o cusca mai mare, chiar si lânga partener, daca aceasta nu este prevazuta cu diferite ascunzisuri, accesorii, obstacole, labirinturi. Diferitele structuri si accesorii interioare indeamna porcusorul sa interactioneze cu mediul lui, sa se miste mai mult si sa devina mai activ.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS