11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPedepse cu suspendare pentru șpăgile de la Psihiatrie

Pedepse cu suspendare pentru șpăgile de la Psihiatrie

Judecătorii de la Tribunalul Olt au dat o sentință în dosarul în care au fost deferiți justiției fosta şefă a Secţiei de Psihiatrie din cadrul SJU Slatina și alți patru inculpați. Pedepsele sunt cuprinse între un an și cinci luni și trei ani de închisoare cu suspendare. Anchetatorii au susținut că un infirmier de la Secţia de Psihiatrie, dar şi şefa secţiei, au primit mită diverse sume de bani. În schimbul banilor, ar fi intervenit pentru eliberarea unor documente medicale.

Cei cinci inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în aprilie 2019. Printre infracțiunile reținute de anchetatori s-au numărat luare şi dare de mită, traficul de influanță și cumpărare de influenţă. Anchetatorii au susținut că, în schimbul unor sume de bani, două persoane ar fi obținut diverse documente medicale. În același dosar a fost deferită justiției o consilieră din cadrul DGASP Olt, dar și concubina infirmierului.

„Cumpărătorul de influenţă, în luna mai 2017, i-a dat inculpatului C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, suma de 250 de lei, în schimbul promisiunii inculpatului că va interveni şi va determina cadrele medicale competente să elibereze actele necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate. În baza aceleiaşi activităţi infracţionale, cumpărătorul de influenţă a mai dat suma de 1.000 de lei inculpatului C.I., în luna februarie 2018, acesta promiţând că va trafica influenţa sa în rândul medicilor competenţi a elibera actele medicale necesare încadrării sale în grad de handicap“, au explicat anchetatorii.

Mită în bani, whisky şi cafea

Acelaşi cumpărător de influenţă a fost acuzat şi de dare de mită. Asta pentru că i-ar fi dat 100 de lei şefei Secţiei de Psihiatrie.
Alt inculpat, acuzat de cumpărare de influenţă, i-ar fi dat aceluiași infirmier 400 de lei. La mită a fost adăugată o sticlă de whisky şi un pachet de cafea. Banii, sticla de whisky și cafeaua ar fi fost date ”în schimbul promisiunii  că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, după cum au mai precizat anchetatorii.

Mita ar fi ajuns şi la şefa Secţiei de Psihiatrie

Procurorii olteni au mai precizat că şefa Secţiei de Psihiatrie ar fi comis două infracţiuni de luare de mită. Suma de 300 de le ar fi fost primită de la concubina infirmierului.

„Referitor la medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa s-au reţinut două acte materiale de luare de mită. La data de 16.05.2017 a primit suma de 300 lei de la inculpata V.F. în legătură cu urgentarea unor acte medicale (…) privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă. La data de 29.06.2017 a primit suma de 100 de lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu urgentarea unor acte medicale (…) privind internarea medicală continuă a acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a SJU Slatina din perioada 29.06.- 6.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 6.07.2017“, au mai explicat anchetatorii.

Pedepse cu suspendare la Tribunalul Olt

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt în aprilie 2019. Pe 19 noiembrie, instanța i-a condmanat pe cei cinci inculpați din acest dosar. Pedepsele stabilite de instanță sunt cuprinse între un an și cinci luni și trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, patru dintre inculpați au fost obligați să presteze câte 90 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpați a sumelor de bani care au făcut obiectul infracțiunilor.

Sentința Tribunalului Olt a fost atacată cu apel, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curții de Apel Craiova.

Al doilea cumpărător de influență a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În baza acestui acord, în februarie 2019, a primit o pedeapsă de doi ani de închisore cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS