29.4 C
Craiova
miercuri, 5 august, 2020
Știri de ultima oră Local Crăciun cu restricții privind circulația animalelor în jumătate din localitățile din Olt

Crăciun cu restricții privind circulația animalelor în jumătate din localitățile din Olt

Pesta continuă să-și facă de cap în județul Olt, noi focare fiind confirmate. În zeci de localități nu se mai permite mișcarea de animale din gospodării. Două exploatații comerciale sunt și ele în zona cu restricții.

Două noi focare de pestă au apărut în județ în ultimele zile, astfel că numărul localităților în care boala a fost confirmată a crescut la 27. Cele două noi focare sunt în lopcalitatea Poboru, zonele de protecție (pe o rază de 3 kilometri) și supraveghere (12 kilometri) incluzând de acum noi localități. În preajma Crăciunului, numărul localităților cu restricții a ajuns la câteva zeci. În acestea nu se mai permite intrarea-ieșirea animalelor din gospodării și nici a produselor din carne.


Ca urmare a confirmării ultimului focar, în zona de protecție intră următoarele localități: UAT Poboru (Poboru, Creţi), UAT Scorniceşti (Teiuş; Rusciori); extravilan Poboru; FV 4 Seaca.
În zona de supraveghere generate de aceleași focare sunt: UAT Poboru (Cornăţelu, Albeşti, Seaca); UAT Cungrea (Cungrea, Spătaru, Mieşti, Ibăneşti); UAT Leleasca(Greereşti, Mierliceşti); UAT Spineni (Spineni, Optaşi, Alunişu, Cuza Voda, Vineţi, Davideşti, Profa); UAT Tătuleşti (Tătuleşti, Lunca, Măgura, Bărbălăi, Călugări, Mirceşti); UAT Bărăşti (Baroeşti); UAT Scorniceşti (Rusciori, Şuica, Constantineşti, Mogoşeşti); UAT Oporelu (Oporelu, Rădeşti); două exploataţii comerciale de porci din satul Constantineşti; FV 5 Verguleasa; FV 3 Spineni; FV 9 Tătuleşti; FV 8 Scorniceşti; FV 6 Oporelu.

Restricții și de la vechile focare

Deși în ultima perioadă s-au mai închis focare în județ, în zona de sud restricțiile se mențin în majoritatea vechilor localități afectate, ca urmare a suprapunerii focarelor. Este vorba de: Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obârşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gârcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.

Alte câteva zeci de localități sunt și ele cu restricții din cauza focarelor izolate apărute, astfel că aproape jumătate de județ este în acest moment afectat. Sunt restricții și în: Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brâncoveni, Fălcoiu, Osica de Sus, Mărunţei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu.

DSVSA Olt a anunțat că, până la această dată, s-au achitat despăgubiri de peste 2,2 milioane de lei pentru aproape 3.000 de porci sacrificați din cauza pestei porcine africane. „Au fost achitate despăgubiri în valoare de 2.284.250 de lei pentru 2.839 de capete de porci din 527 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localităţile Cilieni, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti Olt, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gârcov, Vârtopu, Crîmpoia, Sprâncenata, Orlea, Dăneasa, Grojdibodu, Fărcașele, Studina, Brebeni, Șerbănești, Ghimpețeni, Perieți, Gădinile, Obârşia Nouă“, au transmis reprezentanții DSVSA Olt prin intermediul unui comunicat de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Azotatul de amoniu care a provocat explozia din Beirut...

Substanţa care ar fi provocat explozia din...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: 11 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19

Prefectura Vâlcea a anunțat că astăzi, în județ au fost înregistrate 11 cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Potrivit datelor Direcției...

Câți bani europeni a atras CJ Dolj, prin POR...

Câți bani europeni a atras CJ Doj. Instituția a depus nouă aplicații, în valoare totală de 93 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Râmnicu Vâlcea: Începe reabilitarea străzii Mihai Viteazu

Primăria Râmnicu Vâlcea a anunțat că joi, 6 august, începe reabilitarea străzii Mihai Viteazu, iar traficul va fi restricţionat parţial.

Finanțare europeană pentru reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi din Craiova

Reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi din Craiova va fi făcută printr-un proiect cu fonduri europene implementat de CJ Dolj.

A provocat un accident în timp ce conducea un...

Un bărbat de 61 de ani, din Maglavid a ajuns la spital după ce a condus fără permis de conducere un moped....

Au început lucrările de reabilitare a unui sens giratoriu...

Au început lucrările de reabilitare a sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Dem Rădulescu cu strada Ostroveni, în cadrul programului ”Lucrări de...