14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDSVSA Olt anunță ridicarea mai multor restricții impuse de evoluția pestei porcine africane

DSVSA Olt anunță ridicarea mai multor restricții impuse de evoluția pestei porcine africane

Mai multe focare de pestă porcină africană au fost închise în ultimele zile, anunță DSVSA Olt, trei exploatații comerciale de porci beneficiind, astfel, de posibilitatea de a livra din nou către abatoare, două ca urmare a ridicării restricțiilor, uneia aplicându-i-se o derogare.

DSVSA Olt a anunțat că din cele 111 focare de pestă porcină africană confirmate în localitți din județul Olt, în acest moment mai sunt active 80, în urma măsurilor de acțiune în focar și a celor specific de supraveghere fiind închise în cursul săptămânii trecute 18 focare, astfel: 11 în Sprâncenata – satele Sprâncenata și Uria, trei în Dăneasa – satele Dăneasa și Zănoaga, câte un focar în Brebeni și Vîrtopu și alte două în Ipotești. La acestea se adaugă alte trei focare din Drăgănești-Olt, închise la începutula cestei săptămâni. Ca urmare a ridicării restricțiilor, două exploatații comerciale situate în zona de supraveghere/protecție au primit undă verde pentru a livra porcii către abatoare. O a treia exploatație, afaltă într-o localitate cu focar active de pestă porcină africană, a primit o derogare, în urma rezultatelor testelor serologice și a examinărilor, astfel că și de aici porcii pot fi livrați către abatoare.

Pentru alte câteva localități se efectuează în această perioadă examinări clinice și recoltări de probe de sânge, iar în cazul în care acestea vor fi negative se vor închide oficial și focarele din Văleni, Stoenești, Crâmpoia, Ghimpețeni și Șerbănești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS