Acasă Local Verificări în localităţile unde există focare de pestă porcină africană

Verificări în localităţile unde există focare de pestă porcină africană

-

Prefectul județului Olt, Angela Nicolae, a verificat situaţia din localitățile Orlea, Gura Padinii și Ianca, unde există focare de pestă porcină africană (PPA). Prefectul a mers şi în localitatea Grojdibodu, unde în acest moment există suspiciune de PPA.
Acțiunea a vizat verificarea respectării măsurilor aplicate în zonele de restricție, protecție și supraveghere, precum și a celor impuse în fondurile de vânătoare.

Prefectul județului Olt, Angela Nicolae a vizitat localităţile afectate de PPA

Zona de protecție se stabilește pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte, iar zona de supraveghere se stabilește pe o rază de 10 kilometri, în care este inclusă și zona de protecție. Zona de restricție este formată din zona de protecție și zona de supraveghere.

Principalele măsuri de prevenire a pestei porcine africane:

  • respectarea măsurilor de igienă de către orice persoană care intră sau iese dintr-o exploatație aflată în zona de protecție sau supraveghere;
  • declararea imediată a tuturor porcilor morți sau bolnavi la medicul veterinar și la DSVSA Olt;
  • curățarea, dezinfectarea și dezinsecția tuturor vehiculelor utilizate pentru transportul animalelor;
  • schimbarea hainelor și a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare.
  • fiecare crescător de suine își poate proteja exploatația prin utilizarea substanțelor virucide, amplasând o tăviță cu o astfel de substanță, chiar și cu soluție slabă de sodă caustică, la intrarea în adăpostul animalelor.

La nivelul județului Olt evoluţia bolii pestei porcine africane este zilnic monitorizată, prefectul județului convocând în ședință membrii CLCB Olt ori de câte ori se impune, pentru a analiza situaţia existentă și a dispune aplicarea măsurilor necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS