22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj„Rhabon Fest” - Festival antic de reconstituire a perioadei războaielor daco-romane, la Târgu Jiu

„Rhabon Fest” – Festival antic de reconstituire a perioadei războaielor daco-romane, la Târgu Jiu

În Poiana Narciselor din Târgu Jiu va fi organizat în premieră Festivalul de reconstituire istorică a perioadei războaielor daco-romane „Rhabon Fest.”

Manifestarea va avea loc în perioada 10 – 12 mai. Primăria Târgu Jiu a alocat pentru festival suma de 110.000 de lei. Festival antic își propune reconstituirea istorică a principalelor evenimente din perioada daco-romană în colaborare cu Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Liceul tehnologic numărul 2, ambele din Târgu Jiu și Inspectoratul Școlar Județean Gorj. În zona Narciselor va fi amenajat decorul luptelor simbolice care se vor purta între actori și voluntari îmbrăcați în daci și romani. Vor fi aduse costume de epocă, arme folosite în perioada respectivă și se va încerca reproducerea cât mai fidelă a obiceiurilor din perioada în care ținutul Gorjului s-a aflat sub ocupația romană. Aici încă se mai păstrează urmele cetăților dacice și chiar ale Castrului Roman de la Bumbești-Jiu. Chiar și Transalpina era folosită încă din perioada romană pentru ca trupele să traverseze mai repede munții.

Programul Festivalului Antic „Rhabon Fest”

VINERI, 10 mai

20. 30 – Parada cu torțe – pietonală, strada Victoria

SÂMBĂTĂ, 11 mai 2024

Locația: Parcul Narciselor

12.00 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului

12.15 – 16.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori, Tir cu arcul)

16.00 – 17.00 – Prezentări și demonstrații militare ale trupelor participante 17.00 – 17.40 – Dansuri antice – Magna Nemesis și Nimfele Daciei

17.40 – 18.00 – Târg de sclavi

18.00 – 19.00 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus Nigrus și Ludus Apulensis

Duminică, 12 mai 2024

Locația: Parcul Narciselor

10.00 – 13.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)

12.00 – 12.30 – Dansuri antice – Magna Nemesis și Nimfele Daciei

12.30 – 13.00 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus Nigrus și Ludus Apulensis

13.00 – 13.10 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante.

13.10 – 13.50 – Bătălia finală. Ambuscada

13.45-14.00 – Ceremonia de închidere a festivalului

Rhabon, vechea denumire a râului Jiu

Unii istorici cred că locurile pe care se află orașul Târgu Jiu astăzi purtau în vechime denumirea de Arcina, iar râul Jiu se numea Rhabon. Renumitul geograf antic Ptolemeu, în primele veacuri ale erei noastre, atunci când a întocmit harta Daciei, ar fi însemnat localitatea Arcina, cam pe unde este astăzi municipiul Târgu Jiu. Zona era una importantă în perioada antică, având în vedere apropierea de capitala Daciei, Sarmisegetusa. Chiar la Polovragi se spune că era una din așezările lui Zamolxe, figura sacerdotală a dacilor. Așadar, în prezent se încearcă punerea în valoare a unui filon de istorie locală, mai puțin exploatat.

Citește și: Campionatul național de sprint urban și Cupa Polovragi la sportul orientare în alergare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS