23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO vrea să vândă sterilul din interiorul carierelor miniere cu 15 lei tona

CEO vrea să vândă sterilul din interiorul carierelor miniere cu 15 lei tona

Complexul Energetic Oltenia vrea să reducă din cantitățile de steril din carierele miniere. Acest lucru va facilita activitățile de ecologizare după închiderea perimetrelor de unde s-a exploatat lignit.

Compania energetică vrea să vândă milioane de tone de steril din toate carierele miniere. Cantitatea minimă de material care poate fi achiziționată este de 500 de tone. Sterilul este materialul rezultat din decopertă, înainte de a se ajunge la stratul propriu-zis de cărbune. Sterilul este depozitat în halde imense în incinta subunităților miniere sau în exteriorul acestora. Momentan, Complexul Energetic Oltenia intenționează să vândă sterilul depozitat în haldele interioare ale Sucursalei Miniere. Prețul stabilit este de 15,86 lei tona. Licitația pentru vânzarea sterilului este programată pe 1 aprilie.

Vor începe programe de conservare și ecologizare

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele CEO se închid și se ecologizează pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Proiect pentru reabilitarea Casei Tineretului din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS