20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTransport cu vehicule închiriate pentru carierele miniere Jilț unde au murit trei mineri

Transport cu vehicule închiriate pentru carierele miniere Jilț unde au murit trei mineri

Angajații Unității Miniere de Cariere din Jilț vor avea asigurate serviciile de transport pentru încă 12 luni.

În acest sens, șefii Complexului Energetic Oltenia au aprobat asigurarea serviciilor de transport a salariaților de la domiciliu la locul de muncă și retur pentru cele două cariere miniere din Jilț. Una este Cariera Minieră Jilț Nord și a doua Cariera Minieră Jilț Sud, unde, la începutul anului trecut a avut loc tragedia în care și-au pierdut viața trei mineri care mergeau la lucru. Vor fi închiriate autobuze și autocare cu șofer. Bugetul este de peste un milion de euro și serviciile de transport ar trebui să fie asigurate din luna mai.

Prin contractarea acestor tipuri de servicii se va asigura transportul salariaților UMC Jilț de la domiciliu la locul de muncă și retur, în condiţii de siguranţă şi confort, cu respectarea unui program de transport care se pliază pe programul de lucru al salariaţilor. Acest lucru se va realiza conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. În baza unui acord cadru vor fi asigurate peste 15.000 de curse, conform Complexului Energetic Oltenia.

Vehicule cu probleme

Este de amintit că în data de 17 ianuarie s-a împlinit un an de la tragedia de la Cariera Minieră Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. De atunci și până acum nu au fost schimbări majore la Cariera Minieră Jilț Sud. Cu toate că săptămâna aceasta s-a împlinit un an, puține sunt măsurile luate în ceea ce privește îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de lucru și chiar de transport.

Din păcate, în urmă cu un an, trei mineri și-au pierdut viața, după ce un camion a căzut de la înălțime de pe un pod. Șoferul nu a mai putut controla mașina și vehiculul a căzut în gol și s-a răsturnat. În vehicul se aflau 13 persoane. Acestea erau transportate cu un vehicul folosit doar pentru marfă. În ziua respectivă oamenii s-au urcat sau au fost puși să se urce în camionul pentru transport scule pentru reparații.

Anchetă pentru ucidere din culpă

Polițiștii și procurorii fac și acum anchetă în dosarul penal deschis imediat după producerea evenimentului și în care se insistă în continuare cu expertizele. De amintit că Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în cazul accidentului tragic de la Cariera Jilț Sud, din CEO.

Cercetările sunt coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. „La data de 17 ianuarie, Secția 3 Poliție Rurală Motru a fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment în incinta Carierei Jilț Sud, din localitatea Mătăsari.

Ancheta IPJ Gorj

La nivelul IPJ Gorj, s-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, Poliției Municipiului Motru și Secției 3 Poliție Rurală Motru, care s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea cercetării.

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că astăzi, în jurul orei 13:30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol.

Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă. În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane și decesul a trei bărbați, de 29, 38, respectiv 48 de ani. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, conform IPJ Gorj.

Citește și: Datoriile motrenilor au explodat la ieșirea din iarnă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS