13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO funcționează cu numai 2 grupuri și jumătate

CEO funcționează cu numai 2 grupuri și jumătate

Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcționează cu motoarele reduse în această perioadă.

Producția este legată scăderea cererii de energie pe cărbune, dar și de energie electrică în general la nivel național. Motivul este legat de faptul că temperaturile sunt tot mai ridicate. În aceste condiții, se reduce și necesarul de energie electrică. Comparativ cu perioada de iarnă, în anumite zile scăderea este de câteva mii de megawați. Situația din Sistemul Energetic Național influențează și activitatea la Complexul Energetic Oltenia.

Cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară funcționează în acest moment doar cu două grupuri energetice. Un bloc energetic este pornit la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Al doilea grup energetic este în funcțiune la Termocentrala de la Turceni.

Un singur cazan pornit la Ișalnița

De asemenea, la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este în funcțiune un singur cazan energetic de la grupul existent. Blocul energetic este prevăzut însă cu două cazane. La Ișalnița situația este însă mai complicată în ceea ce privește activitatea, dat fiind faptul că grupul energetic de aici este în rezervă de la 1 ianuarie 2024. A mai fost pornit câte un cazan pentru a nu fi afectate instalațiile și pentru ca lucrătorii să mai aibă activitate. Producția medie la Complexul Energetic Oltenia este de 500 de MW. Energia pe bază de cărbune asigură 10% – 11% din totalul producției la nivel național. Primele poziții sunt ocupate de Hidroelectrica, centralele pe gaze naturale și Nuclearelectrica. În funcție de puterea vântului intră în funcțiune și centralele eoliene. Energia fotovoltaică are o producție similară cu energia pe bază de cărbune. Astfel, CEO a ajuns să se bată cu energia solară.pentru ultimele locuri din clasamentul producătorilor

Negocieri pentru ajutoare financiare și creșteri salariale

În același timp, la Complexul Energetic Oltenia se anunță o săptămână decisivă pentru viitorul apropiat al salariaților din cadrul companiei. Sunt programate două întâlniri cu administrația companiei energetice. Astfel, miercuri, 20 martie, va fi o zi importantă și pentru sindicate, dar mai ales pentru salariații Complexului Energetic Oltenia. De la ora 10,30 de la sediul Sucursalei Miniere va avea loc o ședință a Comisiei Mixte sindicate-administrație. Pe ordinea de zi se află aprobarea regulamentului pentru distribuirea ajutoarelor financiare către salariații cu boli grave. De asemenea, va fi stabilit și regulamentul pentru acordarea cotei de combustibil în acest an. Nu în ultimul rând, vor fi acordate și ajutoare financiare angajaților cu boli grave și care au depus cereri în acest sens. Totodată, de la ora 11,00, este programată o nouă ședință a Comisiei de Negociere pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă. Discuțiile se vor axa pe partea scrisă pentru a fi gata capitolele din CCM și armonizate cu ultimele modificări legislative.

Citește și: Bunuri cu risc fiscal ridicat, confiscate la Bechet

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS