12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala oprită de la Chișcani înghite în continuare bani de la CEO

Termocentrala oprită de la Chișcani înghite în continuare bani de la CEO



Complexul Energetic Oltenia finanțează și în acest an o sucursală pe care o ține oprită. Aceasta este Termocentrala Chișcani de la Brăila.

Aici ar fi trebuit să fie în funcțiune grupuri pe gaze naturale, însă nu au fost pornite vreodată. Pentru că este în continuare în portofoliul Complexului Energetic Oltenia, Sucursala de la Brăila primește fonduri pentru activitatea curentă a angajaților care mai sunt încadrați încă în câmpul muncii.

Se au în vedere inclusiv servicii de pază, achiziția de materiale pentru stingerea incendiilor și chiar asigurarea de servicii de internet pentru Sucursala Electrocentrale de la Chișcani. Complexul Energetic Oltenia a demarat în 2023 evaluarea Sucursalei Chișcani, din Brăila, în vederea vânzării. În acest sens, a fost alocată suma de peste 100.000 de lei pentru evaluarea activelor deținute de sucursala din județul Brăila.

Grupurile pe gaze de la Chișcani au fost preluate în urmă cu mai mulți ani de către Complexul Energetic Oltenia. Pentru că termocentrala nu producea nimic, acționarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat vânzarea activelor de la Chișcani. Sucursala de la Brăila a fost preluată de Complexul Energetic Oltenia în anul 2013, în contul unor creanțe pe care le avea de recuperat de la Electrocentrale Grup SA. Creanțele au fost de 30 de milioane de lei, iar Complexul Energetic Oltenia a mai și achitat o sumă de bani în plus, respectiv un rest de plată peste creanța de 30 de milioane de lei. Ani de zile, grupurile pe gaze naturale de la Chișcani nu au adus niciun fel de beneficii companiei. Din contra, au fost cheltuite milioane de lei an de an cu salariile și cu alte taxe

Au grupuri pe gaze, dar nu le folosesc

De amintit că o instanță de judecată a stabilit că preluarea Termocentralei de la Chișcani de către Complexul Energetic Oltenia nu s-a făcut legal. La un moment dat s-a încercat scoaterea la vânzare a centralei, însă procesul a fost stopat pentru că era nevoie de un acord cu vechiul proprietar. Acum este obținut acordul acționarilor pentru vânzare.

Termocentrala a fost evaluată de un expert autorizat, în vederea scoaterii la vânzare. La Chișcani sunt două grupuri pe gaze naturale care au beneficiat înainte de preluarea de către CEO de lucrări de reabilitare. Interesant este că pe de o parte Termocentrala pe gaze de la Chișcani va fi scoasă la vânzare, iar pe de alta Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale la Turceni și Ișalnița. Administrația companiei a anunțat că nu dorește modernizarea și punerea în funcțiune a grupurilor pe gaze existente la Chișcani și prin urmare se preferă vânzarea. Deocamdată, se preferă, de fapt, alocarea de fonduri către o sucursală care nu aduce vreun beneficiu companiei.

Citește și: Prime de 8 Martie la Direcția Publică Motru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS