9.5 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO cumpără apă îmbuteliată localnicilor din Runcurel

CEO cumpără apă îmbuteliată localnicilor din Runcurel

CEO le cumpără apă îmbuteliată localnicilor din Runcurel, după ce o carieră minieră a afectat pânza freatică.

Complexul Energetic Oltenia le va oferi apă potabilă îmbuteliată localnicilor din satul Runcurel, afectat de exploatările miniere. A fost alocată suma de aproape 100.000 de lei pentru achiziția de apă mineral naturală plată în limita bugetului aprobat de către Directoratul CEO. Apa va fi distribuită localnicilor din satul Runcurel, comuna Mătăsari, începând de luna viitoare.

„Ca urmare a condițiilor de exploatare din perimetrele tehnologice ale U.M.C. Jilț si U.M.C. Motru a fost afectata pânza freatică ce alimentează izvoarele, fântânile, etc de pe raza administrativă a satului Runcurel, din comuna Mătăsari. Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A (prin U.M.C. Jilt si U.M.C. Motru) trebuie să alimenteze cu apă potabilă locuitorii afectați din satul în discuție. În consecință, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. este constrânsă să achiziționeze produsul, în recipiente adecvate, și să-l pună la dispoziția locuitorilor afectați”, conform CEO.

Zonă cu probleme

Satul Runcurel s-a aflat în atenția opiniei publice în ultimii ani. La finalul anului trecut, circa 20 de activişti ai Greenpeace au protestat faţă de exproprierile din satul Runcurel, judeţul Gorj, în vederea extinderii carierei miniere din zonă.

Sunt peste 130 de gospodării afectate de procesul de expropriere și de extindere a carierei din zona comunei Mătăsari. Localnicii sunt nemulțumiți de nivelul despăgubirilor, dar și de faptul că de ani de zile nu au mai fost acordate despăgubiri la un nivel just pentru familiile afectate.

Administrația Complexului Energetic Oltenia are în derulare extinderea fronturilor de lucru la câteva cariere miniere care își vor continua activitatea și după implementarea Planului de restructurare și decarbonare la nivelul Complexului Energetic Oltenia, în perioada 2021-2025. Administrația companiei energetice a recunoscut faptul că activitățile de exploatare a lignitului au afectat resursele de apă din sol. Astfel, este nevoie de apă potabilă pentru localnicii din satul Runcurel, din cadrul comunei Mătăsari. Gospodăriile din Runcurel ar fi trebuit să fie strămutate pe o vatră de sat de 20 de hectare în comuna Telești.

Citește și: Varianta Ocolitoare este gata în procent de 80%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS