2.6 C
Craiova
vineri, 6 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj14 februarie - un an de la cutremurele puternice care au zguduit Gorjul

14 februarie – un an de la cutremurele puternice care au zguduit Gorjul

În data de 14 februarie se împlinește un an de la cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter care a marcat viața gorjenilor.

Seismul a fost unul fără precedent în istoria recentă a măsurătorilor și a dat peste cap și statisticile Institutului Național de Fizică a Pământului. Data de 14 februarie 2023 va fi ținută minte mult timp de locuitorii municipiului Târgu Jiu și din localitățile învecinate. Întreaga zonă de nord a județului Gorj a fost zguduită puternic pentru câteva zeci de secunde. Panica s-a instalat și i-a scos pe cetățeni în stradă. Sute de clădiri au fost afectate după ce pământul s-a cutremurat. În special clădirile vechi au avut probleme și au rămas cu zidurile crăpate. Cele mai afectate au fost imobile din Târgu Jiu, Runcu, Arcani, Peștișani sau Tismana.

Au căzut coșurile de pe Primăria Târgu Jiu

La Târgu Jiu pagube au fost înregistrate la sediul Primăriei Târgu Jiu, unde au căzut coșurile, la sediul Prefecturii Gorj unde s-au crăpat pereții. De asemenea, o grădiniță de pe strada Siret a fost închisă și așa a rămas și acum. Școala din Arcani a fost zguduită puternic de cutremure și nu a mai putut fi folosită de către elevi și profesori. De asemenea, etajul 1 al Liceului din Tismana a fost afectat.

La fel s-a întâmplat și în cazul câtorva biserici din partea de nord a județului Gorj. La Târgu Jiu, au existat apartamente și case cu pereții crăpați sau magazine unde marfa a căzut de pe rafturi. Viața de zi cu zi s-a schimbat brusc și pentru câteva luni cetățenii din Târgu Jiu au trait cu spaima provocată în urma producerii altor zeci și sute de cutremure de intensitate mai mică.

Cutremure fără precedent

Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie 2023 în județul Gorj, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cutremurele cu magnitudini 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate.

„Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporțională cu magnitudinea lor. O creștere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6.”, potrivit unui raport al INFP. Conform raportului, aceste cutremure au fost de natură tectonică, seismicitatea din această zonă, fiind cauzate de tensiunile acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și orogenul Carpaților Meridionali.

Citește și: Secția UPU, dotată cu un ecograf de ultimă generație

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS