Orașul Novaci va dezvolta, din acest an, ruta cultural turistică ”Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina, în Munții Parâng”. Iniţiativa creării acestei rute cultural turistice aparţine primăriei orașului Novaci. Documentația realizată pentru certificarea rutei aparține Elenei Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci, ajutată de comunitatea păstorilor novăceni, practicieni activi ai obiceiului transhumanței, al zecelea element românesc al patrimoniului imaterial înscris pe lista UNESCO, începând cu 5 decembrie 2023.
Scopul acestui amplu proiect este acela de a:
- dezvolta turismul cultural pe Transalpina, în Munții Parâng,
- promova obiectivele turistice, culturale şi istorice,
- pune în valoare patrimoniul deosebit al judeţului Gorj și al zonei montane.
Aici se întâlnesc atât traseele turistice din patru grupe de munți învecinați: Parâng, Căpățânii, Lotrului, Șureanu cât și drumurile oierilor implicați în fenomenul transhumanței din cinci județe: Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Sibiu și Alba.
Lungimea rutei este de aproximativ 75 km și străbate zona: Novaci – Rânca – Transalpina – Obârșia Lotrului – Valea Frumoasei.
Inițiatorii acestei rute au luat în calcul beneficiile pe care o astfel de rută, certificată pe plan regional, le-ar putea aduce turismului din zona Novaci – Rânca – Obârșia Lotrului – Valea Frumoasei, dar și conservarea obiceiului transhumanței la nivelul comunităților păstorești din județele situate în această zonă geografică.
Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază geniul creator al românului de la munte, regăsit în>
- arhitectura construcțiilor,
- simbolurile prezente pe țesături și cusături,
- comportamentul și preocupările actuale ale populației din zonă.
Zona turistică Novaci – Rânca
”Considerăm că promovarea este cheia dezvoltării turistice a oricărei zone. Prin acest proiect de dezvoltare turistică, dorim să atragem cât mai mulți turiști în zonă. Novaciul este un oraș cu istorie, un orășel frumos, cu oameni primitori, harnici și implicați în viața comunității. Avem ce oferi turistilor dacă ne gândim la masă și cazare.
Dispunem, în Zona turistică Novaci – Rânca, de peste 110 pensiuni, hoteluri și case de vacanță, de restaurante. Sunt și câteva Puncte Gastronomice Locale ale păstorilor în Novaci și pe Transalpina. Serviciile oferite turiștilor sunt de bună calitate.
Dacă parcurg această rută, turiștii au ce vedea și nu numai că se vor bucura de aer curat, de peisajele sălbatice și spectaculoase, dar vor putea să viziteze diverse obiective, vor putea cunoaște gastronomia locală, vor avea ocazia să asculte poveștile păstorilor și să parcurgă la pas cărări de munte existente de pe vremea romanilor.
Cred că transhumanța seculară a păstorilor novăceni ar putea deveni un punct de atracție, o revenire spre origini, ca zonă de relaxare, într-o epocă a tehnologiei, care evolueză într-un ritm amețitor.” a spus Dumitru Leuștean, primar al orașului Novaci.
Drumurile parcurse de ciobanii novăceni
”Cei care vol călca pe drumurile parcurse de ciobanii novăceni de-a lungul zbuciumatei lor istorii, vor simți suflul unui neam care a trăit și s-a dezvoltat în amplul proces al transhumanței. Viața la munte i-a unit pe păstorii din Gorj, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara sau Alba, a dat frumusețea ascunsă de povestile și cântecele ciobanilor.
La Nedeile din munți și-au scris ei istoria, o istorie care trebuie transmisă urmașilor. Ruta Cultural Turistică ”Drumurile ciobanilor novăceni, pe Transalpina, în Munții Parâng” va oferi turistilor posibilitatea de a cunoaște tradiții care spun povestea unui neam despărțit de munți, dar unit prin spirit.
Peisajul cultural al acestei rute este definit de natură, de istoria locului, de religia localnicilor, de evoluţia arhitecturii, a ocupaţiilor şi meşteşugurilor, de tradiţiile care s-au format de-a lungul secolelor, parte a memoriei şi a moştenirii unei comunități formate din novăceni – români( băștinași) și novăceni – străini (ungureni, veniți de peste munți),” spune Elena Basarabă.
Citește și: Gorj: Bărbat spitalizat după ce a fost lovit cu un lemn în cap