13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala de la Ișalnița, închisă două săptămâni

Termocentrala de la Ișalnița, închisă două săptămâni

Sucursala Electrocentrale Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia, este din nou oprită în momentul de față. Potrivit reprezentanților sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița, decizia de a opri activitatea blocului energetic de la termocentrală, care funcționa cu un singur cazan, a fost luată pentru a reface stocurile de cărbune. Acestea au scăzut în ultimele săptămâni ca urmare a lipsei de lignit de la carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia, dar și pentru că a existat un consum ridicat de cărbune la toate cele trei termocentrale ale companiei energetice.

Conform aceleiași surse, după refacerea stocurilor de cărbune din depozitul termocentralei și efectuarea unor lucrări de mentenanță ar urma să fie repornit un cazan de la blocul energetic existent. Cel mai probabil, acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul datei de 18 – 20 februarie, respectiv în ultima decadă a acestei luni.

Este de amintit că blocul energetic al termocentralei de la Ișalnița a fost oprit complet la începutul anului și a intrat în rezervă tehnică. După numai câteva zile a fost repornit pentru că, din cauza temperaturilor scăzute putea fi avariate instalațiile.

Au rămas cu jumătate dintre salariați

Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a mai rămas cu jumătate din angajații pe care îi avea acum 2 ani. Potrivit sindicatelor din cadrul sucursalei, în momentul de față, mai sunt 341 de salariați. Din total, sunt 95 de pensionari, în jur de 40 de persoane angajate pe perioadă determinată și în producție în jur de 200 de energeticieni. De asemenea, sunt 30 de angajați de la Minprest Serv Rovinari care sunt încadrați la Termocentrala de la Ișalnița. Grupul energetic numărul 7 a intrat în rezervă de la 1 ianuarie 2024. Este de amintit că în Planul de restructurare al CEO se menționează că o societate cu capital mixt/SPV va fi înființată în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița.

Asociere cu ALRO Slatina

Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CEO deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro.

Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CEO a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026, însă se înregistrează o întârziere de cel puțin doi ani în ceea ce privește implementarea proiectului.

Citește și: Guvernul aprobă coridorul de expropriere pentru Cariera Tismana I din CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS