24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConstructor pentru restaurarea de urgență a Culei „Cioabă-Chințescu”

Constructor pentru restaurarea de urgență a Culei „Cioabă-Chințescu”

A fost stabilit un constructor pentru proiectarea și execuția de urgență a lucrărilor de restaurare și conservare a Culei „Cioabă-Chințescu”, din satul Șiacu, din comuna Slivilești, județul Gorj.

Bugetul la care a fost atribuit contractul este de 2.440.299 de lei. Bugetul este asigurat de Consiliul Județean Gorj, care are la dispoziție o sumă totală de 2.440.762 lei. Prin urmare, în urma licitației nu s-au făcut mari economii. Cula Cioabă-Chinţescu este clasată, la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj.

Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă din 1829 și până în prezent. Și întreţinerea deficitară a contribuit la degradare.

În prezent tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var. Învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente. Scările sunt placate cu scânduri, acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie. Decoraţia exterioară este din panouri mari dreptunghiulare, câte unul de fiecare latură la nivelul etajului I şi din mici panouri pătrate cu colţuri rotunjite spre interior, care decorează parapetul cerdacului, câte două de fiecare arcadă.

Această succesiune de panouri delimitează registrele faţadelor pentru fiecare nivel. în consecinţă, din descrierile făcute de proiectanţi şi expertul tehnic imobilul este în stare de colaps ca urmare a exploatării necorespunzătoare.

Poate pica la un cutremur

Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la exteriorul construcţiei sunt:

  • fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, în parapeţi şi în buiandrugi;
  • fisuri şi crăpături în pereţii structurali de zidărie;
  • dislocări şi desprinderi ale zidăriilor arcelor cerdacului;
  • cărămizi lipsă, ciobite, macerate;
  • zone cu tencuială căzută, puternic degradată sau chiar în pericol de prăbuşire, ceea ce a expus zidăria la infiltraţii de apă din exterior şi la fenomenul de îngheţ-dezgheţ;
  • zone de tencuială cu reparaţii necorespunzătoare realizate cu mortar pe bază de ciment portland;
  • tencuieli cu mortar de ciment;
  • trotuarul este neetanş şi degradat.
  • peretele dintre cameră şi cerdac este puternic fracturat, în fracturi au fost introduse pene de lemn;
  • pereţi structurali afectaţi de umiditate;
  • planşeul de peste etajul 1 nu are tăvănuială şi podină;
  • grinzile de lemn ale planşeelor sunt puternic afectate de umiditate.

Din punct de vedere al gradului de afectare, corpul principal se încadrează în gradul 3 de afectare „construcții afectate” – fisuri mici și mari. Din punct de vedere al gradului de afectare structurală R2 = 45 (max. 100 – corespunzător unei construcții noi) construcția se încadrează în clasa de risc seismic RS II (clasa de risc din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului. În momentul de față, obiectivul nu dispune de instalație electrică interioară de iluminat și prize, de niciun fel de instalație de încălzire.”, conform CJ Gorj.

Construită după 1800

Cula „Cioabă-Chințescu” este o culă oltenească, una dintre puținele care încă mai dăinuie și în prezent. Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chințescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823. Fiica familiei Chințescu s-a căsătorit cu un membru al familiei Grecescu din Turnu-Severin, cula numindu-se şi Grecescu.

Clădirea a fost moștenită pe linie feminină. După anul 1951, cula a fost folosită ca depozit până în anul 1964. Între anii 1964-1967, printr-un proiect elaborat de arhitectul Iancu Atanasescu, s-au eliminat adăugirile parazitare, construcția culei fiind adusă aproape de forma inițială. Începând cu anul 1967, în culă a fost amenajat un muzeu etnografic al comunei Slivilești, după 1989 a fost lăsată în părăsire. În anul 2016 cula a fost cumpărată de la moștenitori, de către Consiliul Județean Gorj, și dată în custodie Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Citește și: (VIDEO) Valuri uriașe, în baza militară americană din Insulele Marshall

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS