25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj900 de salariaţii din Statistică sunt în grevă

900 de salariaţii din Statistică sunt în grevă

Salariaţii din cadrul Direcției Județene de Statistică Gorj sunt în grevă, astăzi, pe toată durata normală a zilei de muncă ( 8.00-16.30). Ei vor refuza îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
Blocarea activității, pentru cel puțin o zi este rezultatul ignorării de către decidenții politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani. Acțiunea reprezintă doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul INS, alegerile nu pot fi organizate.
După zece zile de protest spontan, revendicările statisticienilor nu au fost soluționate.

„În acest moment, si-au asumat, prin semnătură, intenția de a nu-și îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi. Aproximativ 900 de salariați din Direcțiile teritoriale de Statistică și sediul central al INS, în semn de protest privind salarizarea în sistemul statistic.
Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Gorj! Nu vom asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Naţional şi transmiterii la EUROSTAT!“, potrivit unui comunicat de presă.

Nemulțumirile statisticienilor

Nemulțumirile salariaților vizează:

  • Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶,
    • Nemajorarea salariilor personalului DJS Gorj, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Gorj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
  • Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
  • Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică.

Revendicările salariaţilor DJS Gorj

Revendicările salariaţilor DJS Gorj sunt:

  • Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Gorj la nivelul administrației publice centrale.
  • Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Gorj.
  • Mărirea schemei de personal a DJS Gorj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor. )

Citește și: Președintele CNAS, Andrei Baciu, și-a dat ‘demisia de onoare’

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS