22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRecepție abia peste două luni pentru Calea Eroilor

Recepție abia peste două luni pentru Calea Eroilor

Se pregătește recepția la Calea Eroilor, însă abia peste două luni. Autoritățile au amânat din nou recepția lucrărilor, pentru efectuarea de retușuri pe tronsonul respectiv.

Lucrările au costat peste două milioane de euro și au iscat o serie de controverse, în special cu privire la calitatea manoperei și chiar a materialelor folosite. Proiectul ar fi trebuit să fie gata încă de acum 2 ani, însă au existat întârzieri majore din cauza firmei care a câștigat licitația. Nu s-a făcut treabă ori s-a tras de timp. Lucrările au vizat modernizarea și punerea în valoare a tronsonului din Calea Eroilor cuprins între Biblioteca Județeană Gorj și Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”.

S-a lucrat la sistemul de canalizare, rețeaua de iluminat public, montarea pavelelor din granit și la reamenajarea spațiilor verzi. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 9 luni. S-a intrat. însă, în al treilea an de la semnarea contractului. Acesta a fost prelungit de 4 ori prin acte adiționale. Calitatea lucrărilor urmează să fie supusă atenției specialiștilor. Există deficiențe în execuție, recunoscute chiar și de autoritățile locale. Acestea au fost puse pe seama faptului că pavelele au fost montate pe nisip și nu cu adeziv. Bugetul pentru lucrări a fost asigurat de Ministerul Dezvoltării.

Un milion de euro pentru alt tronson

Autoritățile locale au la dispoziție și garanția de bună execuție, în valoare de un milion de lei. Aceasta nu va fi deblocată până când nu vor fi eliminate toate neconformitățile scoase în evidență de către comisia de recepție. Bogdan Bejinaru, vicepreimarul din Târgu Jiu, a declarat că nu se pronunță în ceea ce privește calitatea, ci pe respectarea caietului de sarcini. Legat de calitate, arhitectul Dorin Ștefan se va pronunța.

Acesta a realizat proiectul în baza căruia au fost executate lucrările. Edilii au stabilit deja ca pe tronsonul cuprins între Biserica Sfinții Apostoli și Parcul „Coloanei Fără Sfârșit” să fie continuată modernizarea și punerea în valoare cu finanșare de la bugetul local. Suma care va fi pusă la dispoziție este de peste un milion de euro. Calea Eroilor are 1,3 kilometri și face legătura între Parcul Central și Parcul „Coloanei Fără Sfârșit”. În cele două parcuri se află operele lui Constantin Brâncuși, respectiv: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit.

6 milioane de euro și pentru centru

Autoritățile din Târgu Jiu anunță că nu vor mai risca o soluție controversată pentru lucrările de importanță majoră pentru municipiu. Astfel, pentru modernizarea centrului s-a decis că soluția optimă este cea a folosirii de pavele de andezit cu adeziv. Este același tip de material folosit și pe Calea Eroilor, respectiv pavelele mari, însă montajul va fi cu adeziv.

Prin urmare, soluția va fi una durabilă și nu vor exista riscuri, la fel ca în cazul pavelelor montate pe nisip. Avantajul pentru centrul orașului este că există deja baza din beton pentru lucrarea de modernizare, după cum a precizat viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului este de peste 6 milioane de euro.

Pe Calea Eroilor au fost montate pavele de andezit și piatră cubică de granit pe nisip, nu cu andezit. Din acest motiv suprafețele rezultate nu arată peste tot la fel.

Citeşte şi: Bărbat reclamat la poliție de soție că s-a urcat beat la volan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS