10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCea mai slabă producție de cireșe din ultimii ani în Gorj

Cea mai slabă producție de cireșe din ultimii ani în Gorj

Este cea mai slabă producție de cireșe de mai din ultimii ani în județul Gorj. Iarna prelungită, temperaturile scăzute până de curând, precum și precipitațiile au fost câteva elemente care au contribuit la cea mai slabă producție de cireșe din ultimele decenii chiar. Cel puțin în ceea ce privește cireșele din luna mai este dezastru în comuna Turcinești, satul Rugi.

Această localitate este considerată „patria cireșelor”, însă în 2023 nu i se mai potrivește eticheta respectivă. Este pentru prima dată când cireșele de 1 și 10 mai nu sunt coapte încă. În plus, sunt foarte puține, mici și chiar bolnave. Precipitațiile abundente din ultimele săptămâni și lipsa soarelui au afectat producția de cireșe de mai. Unii fermieri din Turcinești nu au nici măcar pentru consumul propriu. Nici nu se mai ia în calcul vreun câștig din vânzarea acestor fructe.

Nu se mai urcă în cireși pentru câteva fructe

Gospodarii din Turcinești sunt dezamăgiți din cauza faptului că cireșele de mai aproape lipsesc. Gheorghe Sichitiu, deținătorul unor livezi cu cireși în localitatea Rugi, spune că frigul și apoi precipitațiile au distrus florile și apoi fructele aflate în perioada formării. Astfel, nu mai are ce să se coacă pe ramurile pomilor. Sătenii spun că nici nu mai are rost să pună scările pentru a recolta câte o mână de cireșe, în loc de kilograme sau zeci de kilograme.

„Este un sezon compromis. Frigul și ploile au afectat total cireșii și nu numai. Pentru soiurile din luna mai nu are rost să ne mai agităm pentru că e câte o cireașă pe creangă. Nici pentru copii și pentru nepoți nu avem. Cine mai pune scările pe pomi, să ia trei cireșe. Este o muncă la care renunțăm”, a declarat Gheorghe Sichitiu, proprietar de livezi din Rugi. În comuna Turcinești mai sunt însă și câteva soiuri de cireșe care se coc în luna iunie. Sezonul este întârziat însă și temperaturile încă scăzute noaptea. Se speră ca în luna iunie să se mai găsească cireșe la Rugi, măcar pentru consum propriu.

Citește și: Serviciul Ridicări Auto a intrat în colaps financiar și ar putea să fie sistat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS