13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn senator se roagă de primărie să finalizeze lucrările la Calea Eroilor

Un senator se roagă de primărie să finalizeze lucrările la Calea Eroilor

Se apropie termenul de finalizare a lucrărilor pe Calea Eroilor din Târgu Jiu. 30 iunie este data limită pentru încheierea lucrărilor.

Aceasta a fost prevăzută în actul adițional la contractul inițial. Din păcate, s-a intrat în al treilea an de la semnarea contractului și lucrările nu au ajuns nici la jumătate, deși ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. Nici măcar firma care a câștigat licitația nu este acum pe șantier, ci un subcontractor. Unul dintre parlamentarii de Gorj, Ion Iordache, senator, s-a arătat dispus să contribuie la finalizarea lucrărilor. Acesta controlează firma de construcții Ydail. Senatorul se roagă de primărie să îi trimită invitații să poată să depună o ofertă pentru lucrările care au mai rămas de executat.

Vizită de la UNESCO

În curând o delegație de specialiști de la UNESCO se va afla la Târgu Jiu pentru a evalua operele lui Constantin Brâncuși pentru includerea Ansamblului „Calea Eroilor”în Patrimoniul Mondial. „Având în vedere că raportorii UNESCO vor veni anul acesta să evalueze cererea de introducere în patrimoniul universal a operelor lui Constantin Brâncuși de pe Calea Eroilor din Târgu Jiu, consider că este vital să se finalizeze lucrările cât mai repede. Întrucât am identificat, împreună cu mai mulți specialiști, soluții tehnice pentru finalizarea lucrărilor de pe Calea Eroilor, vă solicit să-mi transmiteți invitații la toate întâlnirile programate cu entitățile implicate în acest proiect.

În plus, vă aducem la cunoștință că nu ați transmis niciun răspuns la adresa cu numărul 44/10.06.2022, înregistrată la Primăria Municipiului Târgu Jiu, sub numărul 257456/14.06.2022, cu textul:

Senatorul Ion Iordache a verificat lucrările
Senatorul Ion Iordache a verificat lucrările

“Vă aducem la cunoștință că, în data de 10.06.2022 , la Muzeul Județean Gorj, a avut loc întâlnirea cu tema Identificarea soluțiilor de deblocare și finalizare a lucrărilor de modernizare a monumentului Calea Eroilor, cu participarea : Prefecturii, Consiliului Județean, Ministerului Culturii, Inspectoratului de Stat în Construcții, Centrului de Promovare și Conservare „Constantin Brâncuși”, specialiști în proiectare și constructori. Toți participanții și-au arătat disponibilitatea de a contribui cu resurse importante reprezentând forță de muncă, utilaje și specialiști pentru a finaliza lucrările. Având în vedere cele de mai sus, vă solicităm să identificați soluțiile legale prin care toți cei interesați să-și poată aduce aportul la finalizarea, în termen, a lucrărilor”. Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră!”, conform unui comunicat al senatorului de Gorj, Ion Iordache.

Edilii vor să stopeze contractul

Autoritățile din Târgu Jiu iau calcul rezilierea contractului încheiat cu firma care reabilitează Calea Eroilor. În fapt este vorba de o subcontractare a lucrărilor realizată încă de la început de către titularul contractului. Proiectul de reabilitare a intrat în al treilea an, deși lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în câteva luni.

Au și existat declarații în acest sens din partea autorităților locale. Inițial, vina ar fi fost a pademiei și a restricțiilor care au îngreunat aducerea de muncitori și derularea lucrărilor. Ulterior, s-a putut constata că totul a mers foarte greu, iar utilajele și muncitorii nu prea existau. S-a apelat la o altă societate care a subcontractat lucrările.

Au existat și neînțelegeri legat de decontarea anumitor sume. Cert este că niciun termen de finalizare a contractului nu a fost respectat. Bugetul pentru finanțarea lucrărilor este de 2 milioane de euro. Autoritățile din Târgu Jiu nu mai speră că se va rezolva ceva, însă iau în calcul și rezilierea contractului și să încredințeze restul lucrărilor către firma Consiliului Local, Edilitara Public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS