17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSU va folosi centrul de analiză a datelor de la Târgu Jiu pentru serviciile ISU din țară

DSU va folosi centrul de analiză a datelor de la Târgu Jiu pentru serviciile ISU din țară

Departamentul pentru Situații de Urgență va folosi Centrul de Analiză a Datelor de la Târgu Jiu pentru serviciile ISU din țară.

După cum a precizat conducerea Salvamont Gorj, Inspectoratele pentru situații de urgență vor putea să transmită informații la centrul din Târgu Jiu care a fost deschis recent, în sediul Serviciului Public al Salvamont Gorj. Echipamentele de la Târgu Jiu vor prelua de la diferite servicii din țară imagini filmate cu ajutorul dronelor.

Un soft performant va realiza în timp record analiza imaginilor pentru a putea identifica persoane sau bunuri în operațiunile de căutare și salvare. România nu deținea astfel de echipamente și au fost evenimente în care echipele de salvatori au luat la pas hectare de teren sau de pădure pentru a găsi victime sau persoane decedate. De data aceasta, căutările vor beneficia de asistența Centrului de analiză a datelor de la Târgu Jiu.

Este deja funcțional

Centrul a fost deschis recent în sediul Serviciului Salvamont Gorj și s-a intervenit în câteva situații. Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica prezența umană în zonele greu accesibile.

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți. Astfel, de centre de analiză a datelor pot fi deschise în în alte zone, dacă va exista infrastructura necesară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS