8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO și-a propus o producție 16 milioane de tone de cărbune și 10 terawați

CEO și-a propus o producție 16 milioane de tone de cărbune și 10 terawați

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a făcut publice obiectivele economice din acest an. Sunt indicatorii producției de cărbune și de energie electrică.

Este vorba de o producție de lignit de 16 milioane de tone și o producție de energie electrică de 10 terawați. Aceștia sunt indicatorii prevăzuți și realizați și anul trecut. Problema este că în 2022 compania a prevăzut 2.000 de disponibilizări colective.

Cu toate acestea, dacă vor pleca 2.000 de mineri și energeticieni nu va putea fi realizată producția de cărbune și de energie electrică propusă. Astfel, s-a venit cu soluția, de rezervă, a angajării a 2.000 de oameni pe o durată determinată, de numai 6 luni, existând și posibilitatea de prelungire. De anul viitor însă, compania va începe să implementeze Planul de restructurare care va presupune reducerea treptată a numărului de angajați de la 11.000 la 5.100 în 2026. Vor fi închise grupuri pe cărbune, precum și cariere miniere.

Mai mulți bani la fondul de salarii al CEO

Legat de veniturile angajaților, unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia susține că sunt șanse mari ca fondul de salarii din Bugetul din acest an să fie mult mai mare decât cel de anul trecut. Este vorba în primul rând de adaosul de 250 de ani negociat anul trecut ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.

În opinia lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru acest an sunt prevăzute sume și pentru programul de disponibilizări colective. Bugetul stabilește concedierea colectivă a 2.000 de mineri și energeticieni în 2022. Dacă se va reuși totuși pensionarea acestora, atunci nu vor fi consumate fondurile cu salariile compensatorii. Prin urmare, vor fi mai mulți bani care să ajungă la angajații care vor continua să activeze în cadrul colosului energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS