15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConducerea CEO anunță că zilele de grevă trebuie recuperate

Conducerea CEO anunță că zilele de grevă trebuie recuperate

Conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a comunicat protestatarilor din carierele miniere că zilele de grevă trebuie să fie recuperate.

Lucrul a fost oprit inițial la Cariera Minieră Jilț Sud, după care au urmat proteste la Cariera Minieră Jilț Nord. Sute de salariați din cele trei schimburi au venit la locul de muncă, însă au refuzat să lucreze. Oamenii cer să iasă la pensie la 52 de ani, în baza Legii 197 care trebuie să fie modificată, plus acordarea sumei de 500 de lei la salariul de bază, începând de luna viitoare.

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a transmis protestatarilor că societatea nu poate să rezolve problema modificării Legii 197, acest lucru intrând în apanajul Legislativului. Administrația este însă dispusă să negocieze pe marginea adaosului de 500 de lei cerut de greviști, în locul sumei de 250 de lei propusă de liderii de sindicat. Greviștii au acceptat miercuri oferta administrației de a fi reluat lucrul cu promisiunea că nimeni nu va fi sancționat dacă vor fi recuperate zilele pierdute.

Sindicaliștii îi liniștesc pe oameni

Liderii de sindicat din cele patru federații reprezentative din Complexul Energetic Oltenia sunt mobilizați în aceste zile în carierele miniere în special pentru a sta de vorbă cu salariații. Principala misiune a sindicaliștilor este de a-i calma pe angajați nemulțumiți în principal că nu vor putea să iasă la pensie în perioada următoare, așa cum se așteptau.

Președinții de organizații trebuie să le explice oamenilor ce au discutat la ședința de la Parlament, din această săptămână, la care a fost prezent și ministrul Muncii, Marius Budăi, și ce garanții au că Legea 197 va fi modificată, iar lucrătorii din producție care au vârsta de 52 de ani vor putea să iasă la pensie într-un timp rezonabil și nu după 25 de ani, așa cum reiese în prezent din actul normativ. Proteste au fost declanșate la începutul aceste săptămâni la carierele din zona Jilț. Sporadic, și la alte cariere miniere au fost salariați care și-au exprimat nemulțumirea, dar care au mers la lucru.

Sindicatele vor primi proiectul de Buget

În același timp, Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia a prins contur și va fi gata în aproximativ două săptămâni și va fi prezentat sindicatelor în luna ianuarie 2022. Este anunțul făcut de Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan.

Bugetul propus pentru anul 2022 are foarte multe asemănări cu Bugetul de Venituri și Cheltuieli din 2021. Cea mai mare problemă legată de buget se referă la componenta variabilă a certificatelor de CO2. Taxa de poluare își modifică prețul de la o zi la alta și nu se poate aproxima un preț sau măcar o creștere de preț într-un interval scurt de timp, cum ar fi o lună. Este de amintit că din luna aprilie 2021 și până în momentul de față prețul certificatelor de CO2 aproape că s-a dublat. În prezent, un certificat de CO2 are un preț de peste 80 de euro, în timp ce în luna aprilie a anului 2021 prețul maxim la cumpărare a fost de 47 de euro.

Vor creșteri de salarii

În niciuna din estimările companiei nu a fost stabilit prețul exact. Prin urmare, componenta variabilă a prețului certificatelor de CO2 va reprezenta o problemă majoră în Bugetul de Venituri și Cheltuieli, având în vedere că este nevoie de un nou ajutor financiar din partea statului tocmai pentru plata certificatelor de CO2, iar compania va trebui să asigure fonduri proprii pentru a achita o parte din taxa de poluare aferentă producției de energie din anul curent. În plus, sindicatele vor fi interesate în mod cert de nivelul fondului de salarii care va fi propus de companie pentru 2022.

Acesta, în mod normal ar trebui aibă în vedere programul de reducere a numărului de salariați pe de o parte sau de angajări pe perioadă determinată pe de altă parte. De asemenea, în Bugetul pentru anul 2022 trebuie să fie prins și adaosul care va fi negociat la salariul de bază la finalul acestui an. De asemenea, nu trebuie uitat că în luna februarie vor fi declanșate noi negocieri pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă, unde cu siguranță sindicatele vor solicita creșteri de salarii care să acopere măcar inflația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS