16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 1.000 de mineri și energeticieni din Oltenia vor la pensie

Peste 1.000 de mineri și energeticieni din Oltenia vor la pensie

Sunt peste o mie de angajați ai Complexului Energetic Oltenia care au cerut adeverințe cu sporurile încasate pentru a se putea pensiona.

Primele pensionări de la Complexul Energetic Oltenia sunt așteptate la începutul lunii viitoare. Potrivit reprezentanților companiei energetice, în jurul date de 5 octombrie vor trebui să fie verificate primele dosare depuse și anunțate rezultatele. Este foarte important de aflat dacă minerii și energeticienii se vor putea pensiona în baza Legii pensiilor modificată în luna august printr-un act normativ votat în unanimitate de parlamentarii de la Camera Deputaților.

Legea a intrat în vigoare pe 18 august și de atunci sute de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au solicitat adeverințe de la punctele de lucru. Ulterior, s-au deplasat la casele de pensii de care aparțin și au depus cereri pentru ieșirea la pensie. Au fost anexate și actele necesare pentru calculul pensiei în baza noii legislații. Noile condiții de pensionare se aplică angajaților care au vârsta de 52 de ani și o vechime în specialitate de 25 de ani, precum și un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Negocieri cu sindicatele, dacă nu mai au loc pensionările

Administrația Complexului Energetic Oltenia se pregătește de negocieri cu federațiile reprezentative, în cazul în care nu vor mai avea loc pensionările anunțate. Șefii companiei așteaptă ca până la începutul lunii viitoare să apară primele rezultate la cererile depuse de minerii și energeticienii care vor să iasă la pensie în baza noilor prevederi legale. Este vorba de vârsta de 52 de ani, vechime în domeniu de 25 de ani și un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Sute de angajați au depus până acum cereri la casele de pensii pentru a le fi calculate pensia și pentru a pleca din companie, în baza Legii pensiilor modificată luna trecută printr-un act normativ aprobat de Camera Deputaților. În cazul în care nu vor avea loc pensionările, sindicatele vor fi invitate la discuții pentru discutarea planului multianual de reducerea a numărului de salariați, inclusiv prn disponibilizării colective, după cum a precizat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Anul viitor în jur de o mie de mineri și energeticieni vor trebui să plece din compania energetică, fie prin pensionare, fie prin concedieri colective.

CEO primește cereri de angajare de la absolvenți

În același timp, compania vrea să facă angajări. Primii absolvenți vor fi angajați la finalul acestei luni la Complexul Energetic Oltenia. În continuare se primesc și se înregistrează cereri din partea absolvenților de învățământ dual. Complexul Energetic Oltenia are încheiate parteneriate cu inspectoratele școlare din Gorj și Dolj, în vederea pregătirii de specialiști de care are nevoie compania.

Sunt clase de electricieni, lăcătuși-mecanici și sudori. Sunt posturile care sunt la mare căutare la Complexul Energetic Oltenia și nu numai. Tinerii care au absolvit formele respective de învățământ pot depune cereri de angajare. Acestea vor fi analizate, iar la finalul aceste luni va avea loc o selecție, în vederea angajării tinerilor muncitori specialiști. Sunt peste 3.000 de angajați din termocentrale și din sectorul minier care se încadrează la noile condiții de pensionare, potrivit unei analize a Complexului Energetic Oltenia.

Nu se știe însă dacă Legea pensiilor va fi aplicată pentru cei care au lucrat sau de acum încolo. Cert este că în corpul legii se menționează clar că legea se aplică pentru personalul care a lucrat în companiile energetice și miniere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS