19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScrisoare de confort de la Comisia Europeană pentru CEO

Scrisoare de confort de la Comisia Europeană pentru CEO

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu va mai aștepta după aprobarea Planului de restructurare și decarbonare de către Comisia Europeană și va demara programul de investiții.

În urma discuțiilor purtate între Ministerul Energiei și specialiștii Comisiei Europene s-a convenit ca până la aprobarea Planului trimis de CEO, să fie emis un document preliminar de către forul european. În baza scrisorii de confort respective se va putea demara programul de investiții la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Documentul va putea fi prezentat investitorilor, partenerilor de afaceri și sectorului bancar.

„În baza acestui document, respectiv Scrisoare de confort, noi vom putea să avem o siguranță pentru a demara proiectele. Și nu neapărat noi, dar partenerii noștri. Ministerul Energiei a fost anunțat că va fi trimisă această scrisoare pentru CEO. Este un semnal că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună la Comisia Europeană. Cel puțin acesta este punctul meu de vedere. Vom putea să demarăm licitații și tot ce trebuie, astfel încât să mai câștigăm timp și să ne încadrăm în termenele pe care ni le propunem pentru realizarea unora dintre investiții”, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Program de investiții

Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia, acționarii au aprobat înființarea unor societăți mixte de tipul parteneriat public privat. Acestea sunt necesare pentru realizarea investițiilor noi. Este vorba de 8 parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj, precum și a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala de la Turceni și unul la Termocentrala de la Ișalnița. Va mai fi modernizată o microhidrocentrală din cadrul Complexului Energetic Oltenia. În paralel, se va desfășura programul de închidere de capacități și reducere a numărului de salariați. Proiectele trebuie să fie gata până în anul 2026. Până în anul respectiv, CEO așteaptă în continuare ajutoare de stat pentru plata certificatelor de CO2. Până acum, de la bugetul de stat compania a primit peste 300 de milioane de euro să achite taxa de poluare pe ultimii doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS