17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO produce cu 6 grupuri energetice

CEO produce cu 6 grupuri energetice

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a ajuns să livreze un sfert din energia electrică necesară la nivel național.

Complexul Energetic Oltenia are în momentul de față în funcțiune un total de 6 blocuri energetice. Sunt trei grupuri energetice pornite la Termocentrala de la Rovinari și câte un grup la Turceni, Ișalnița și Craiova 2. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari funcționeză grupurile energetice numerele 3, 4 și 6. La Termocentrala de la Ișalnița este pornit grupul energetic numărul 7. La Sucursala Electrocentrale de la Turceni este funcțional grupul energetic numărul 4, iar la Termo Craiova 2 este pornit grupul energetic 2.

Acum este perioada în care Complexul Energetic Oltenia este baza Sistemului Energetic Național, alături de Hidroelectrica. Cele două companii ale statului livrează mai mult de jumătate din necesarul de energie electrică al țării. Este de așteptat ca livrările să crească, în condițiile în care se anunță o revenire a caniculei și vor fi tot mai multe echipamente de răcire în funcțiune.

Roșiuța va deveni cea mai profitabilă carieră din CEO

În același timp, se lucrează la programul de restructurare și închidere a unor cariere miniere. Una din cele mai profitabile cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia va fi subunitatea minieră de la Roșiuța, din Bazinul Minier Motru. Este opinia lui Gigel Jianu, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia, care este responsabil cu componenta minieră și restructurarea.

După cum a precizat actualul șef din Complexul Energetic Oltenia, mineritul din Motru va intra în restructurări masive în următorul an și jumătate. Astfel, Cariera Lupoaia se va închide definitiv pe 1 ianuarie 2023. Inclusiv Cariera Husnicioara (Mehedinți), care aparține tot de Motru, se va închide până la finalul anului viitor. În urma procesului de închidere, în mineritul din Motru vor mai activa aproximativ o mie de salariați, mai puțin de jumătate câţi sunt în prezent. Gigel Jianu susține că la Cariera Roșiuța vor fi unele din cele mai mici costuri de producție, având în vedere că se stă foarte bine din punct de vedere al programelor de expropriere. De asemenea, rezervele de cărbune sunt suficiente pentru următorii 40 de ani, în actualul ritm de exploatare.

Cariera Roșiuța va continua să livreze pentru Termocentrala Turceni. Jianu a precizat că subunitatea de la Lupoaia era normal să fie trecută în programul de închidere, având în vedere faptul că își va epuiza în curând resursele de lignit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS