8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrări de 40 de milioane de lei pentru sursele de apă ale orașului Târgu Jiu

Lucrări de 40 de milioane de lei pentru sursele de apă ale orașului Târgu Jiu

Toate sursele de apă pentru municipiul Târgu Jiu vor fi extinse și modernizate cu fonduri europene. Orașul Târgu Jiu se confruntă de câteva ori pe an cu mari probleme în privința alimentării cu apă.

Este vorba de perioadele cu secetă prelungită și momentele în care sunt precipitații abudente, când se înfundă canalizarea și sursele se blochează cu bușteni. În perioadele cu secetă, nivelul apelor din sursele de suprafață scade simțitor și nu mai este suficientă apă pentru alimentarea bazinelor unde se realizează tratarea.

Sursa de apă de la Vâja nu mai este disponibilă de mai mulți ani

În plus, una din sursele de apă ale orașului, cea de la Vâja, nu mai este disponibilă de mai mulți ani de zile, din cauză că întreaga conductă de transport până la stația de tratare este distrusă în procent de peste 90%, iar pierderile sunt enorme. Prin urmare este nevoie ca întreaga conductă să fie înlocuită pentru sursa de la Vâja.

În prezent, a fost scos la licitație un contract care vizează proiectarea și execuția pentru lucrări la surse de apă și aducțiuni pentru municipiul Târgu Jiu, după cum urmează: Runcu; Vâja-Clocotiș; Sohodol și Șușița. Sunt cele patru mari surse de suprafață din care este alimentat cu apă municipiul Târgu Jiu. Valoarea estimată a contractului este de peste 40 de milioane de lei fără TVA. Sunt lucrări așteptate de ani de zile de locuitorii municipiului Târgu Jiu.

Investiții totale de un miliard de lei

Aparegio Gorj pregătește în următorii ani investiții cu fonduri europene în valoare de un miliard de lei TVA inclus. Contractul de finanțare a fost semnat în luna decembrie a anului trecut pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj.

Finanțarea nerambursabilă asigurată este de 839.103.597,57 lei

Finanțarea nerambursabilă asigurată este de 839.103.597,57 lei, echivalentă cu 92% din valoarea totală eligibilă aprobată. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene in cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3. Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2. prin care se urmărește promovarea investiţiilor în domeniul apei şi apei uzate pentru îndeplinirea priorităţilor din Tratatul de Aderare referitoare la epurarea apelor uzate şi calitatea apei destinate consumului uman. Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului este de 2% din partea UAT beneficiare, iar SC APAREGIO GORJ SA trebuie sa acopere 6% din costurile eligibile.

Proiectul vizează investiții pentru următoarele unități teritorial-administrative beneficiare: Târgu Jiu; Motru; Rovinari; Bumbești-Jiu; Târgu-Cărbunești; Țicleni; Novaci; Tismana; Turceni; Peștișani; Turcinești. Aceste investitii se vor realiza prin intermediul celor 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare si 4 contracte de servicii cuprinse in proiect. Pentru 1 contract furnizare, 2 contracte servicii și 5 contracte lucrări a inceput deja procedura de atribuire – licitație deschisă, documentațiile fiind publicate in sistemul electronic al achizițiilor publice. Termenul pentru implementarea acestui proiect este 31.12.2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS