16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuget de 300.000 de lei pentru reabilitarea unor biserici monument

Buget de 300.000 de lei pentru reabilitarea unor biserici monument

Trei biserici monument din județul Gorj vor beneficia de fonduri pentru reabilitare. Este vorba de suma de 300.000 de lei oferită de către Consiliul Județean(CJ) Gorj. Va primi fonduri Parohia Polovragi, Biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Nicolae”. Este nevoie de bani pentru începerea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a bisericii de lemn, monument istoric, conform contractului semnat între Agenția pentru Euro, Finanțarea Investițiilor Rurale, în calitate de autoritate contractantă pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală și Parohia Polovragi, în calitate de beneficiar pentru proiectul „Restaurarea și punerea în valoare biserica de lemn Sf. Nicolae, sat Polovragi, comuna Polovragi, județul Gorj”. Suma care va ajunge la Polovragi este de 190.000 de lei.

Bani și pentru Glogova

Au fost aprobată suma de 60.000 de lei și pentru Parohia Glogova, Biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Nicolae”. Este nevoie de continuarea lucrărilor de consolidare – restaurare și valorificare turistică a bisericii, conform contractul de finanțare nr. 1971/2018, semnat între Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014- 2020, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 și Parohia Glogova, în calitate de beneficiar pentru implementarea proiectului „Consolidare-restaurare și valorificare turistică biserica Sf. Nicolae. De asemenea, Parohia Sohodol, Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a primit 50.000 de lei d ela CJ Gorj pentru începerea lucrărilor de conservare-restaurare a picturii murale interioare a lăcașului de cult.

„La nivelul Consiliului Județean Gorj, au fost depuse de către unitățile de cult de pe teritoriul Județului Gorj, un număr de 8 dosare, prin care se solicita acordarea de sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor de consolidare și restaurare a bisericilor existente, conservarea picturilor murale, schimbarea instalațiilor electrice etc. Dintre acestea, un număr de 6 dosare îndeplinesc condițiile impuse de art. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România. Valoarea sprijinului financiar solicitat de cele 6 unități de cult însumează 602.043,61 lei.”, conform CJ Gorj. Instituția a alocat jumătate din fondurile solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS