13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPompierii au intervenit la peste 100 de incendii de vegetație uscată

Pompierii au intervenit la peste 100 de incendii de vegetație uscată

Pompierii gorjeni au intervenit de la începutul anului și până în prezent la peste 100 de incendii de vegetație uscată.

În ciuda numeroaselor informări pe care ISU Gorj le-a transmis către populație, fie prin intermediul mass-mediei locale și centrale, fie prin intermediul rețelelor de socializare sau cu sprijinul unităților administrativ-teritoriale, în continuare se dovedește că este foarte dificil ca pompierii să-i convingă pe cetățeni să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere sau să utilizere focul deschis pentru arderea resturilor menajere.

Doar în perioada 14 – 16 februarie pompierii au fost solicitați să intervină pentru gestionarea a 13 situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în municipiile Motru și Târgu-Jiu, orașele Tismana și Bumbești-Jiu, comunele Dănești, Logrești, Alimpești, Scoarța, Samarinești, Văgiulești și Lelești. Peste 40 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția echipajelor pentru limitarea efectelor acestora.

Cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile la care se expun și trebuie să respecte prevederile legale în ceea ce privește utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS