12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă în cazul copiilor români abandonaţi pe aeroporturi

Anchetă în cazul copiilor români abandonaţi pe aeroporturi

Anchetă în cazul copiilor români abandonaţi pe aeroporturi. Procurorii târgujieni și polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în cazul taberelor organizate în afara țării de Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile, condusă de Iulian Ghinoiu, din Târgu Jiu.

Aproape 80 de copii au rămas abandonați pe aeroporturi din lume, fără bilete de întoarcere acasă și chiar fără cazare. Polițiștii au decis joi să se sesizeze și să demareze o anchetă.

„Având în vedere articolele apărute în mass-media, referitoare la modul defectuos al organizării unei deplasări în străinătate, de către Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile, pentru un grup de elevi, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității

Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, faptă prevăzută și pedepsită de art. 244 alin.1 Cod Penal, urmând ca după administrarea întregului material probator să fie propuse măsuri legale. Cercetările se vor efectua sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu“, potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

Părinți îngrijorați

Este de amintit că zeci de copii români, din diferite județe din țară, au fost abandonaţi, săptămâna aceasta, pe aeroporturile din Tokyo, Doha şi Milano. Asta după ce ar fi plătit mii de euro pentru tabere în străinătate, organizate de asociaţia mai sus amintită.

În urma scandalului legat de taberele prost organizate, asociația amintită a decis să suspende organizarea tuturor excursiilor planificate. Nimeni nu a mai comunicat însă ce se va întâmpla cu banii daţi în avans pentru excursiile programate până la finalul anului. Cert este că poliția și procurorii gorjeni au intrat pe fir și vor încerca să lămurească acest lucru.

Iulian Ghinoiu este profesor, dar este în concediu

Asociația, cu sediul în București, a fost înființată în 2004. Aceasta este condusă de târgujianul Iulian Ghinoiu, are o subsidiară și la Târgu Jiu. Aceasta a derulat în ultimii ani proiecte pentru tineri. La finalul anului 2016, 34 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu au mers la Parlamentul European, la Bruxelles. Excursia a avut loc în cadrul unui proiect inițiat de Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile. De altfel, președintele Asociației este fost elev al școlii respective.

Iulian Ghinoiu este profesor de istorie la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu. Are în jur de 40 de ani și este fiu de profesor. De trei-patru ani s-ar afla în concediu și nu a mai profesat, după cum au precizat reprezentanții IPJ Gorj.La un moment dat, conducerea unui colegiu național de prestigiu din Târgu Jiu era nemulțumită că unii elevi plecau în excursii în SUA în timpul anului școlar. Taberele ar fi fost organizate tot de asociație.

Opt copii din Dolj își așteaptă banii dați ca avans

Opt elevi din județul Dolj, liceeni la un cunoscut colegiu din Craiova, au contactat asociaţia pentru o excursie în Dubai. Acesta urma să aibă loc la finalul acestui an, respectiv pe 28 decembrie. Familiile tinerilor au achitat un avans de 350 de euro în luna mai. Acum se întreabă ce se va întâmpla cu banii lor.

Copiii și părinții au găsit oferta pe pagina de facebook a asociației. Ulterior, au aflat mai multe date de pe site-ul organizației respective. Potrivit contractului, ar trebui să fie achitată încă o tranșă de 245 de euro. Termenul limită era până pe 1 septembrie, pentru excursia din Dubai. Pachetul oferit de asociație includea cazarea la hotel, micul dejun, transportul cu avionul București – Dubai și retur, transferul de la aeroport la hotel.

Unul dintre tineri a povestit că a fost convins să dea curs ofertei, după ce a stat de vorbă cu o elevă care a mers în SUA. Aceasta i-a povestit că totul a decurs foarte bine. Până acum, tinerii care au plătit avans la excursii s-au constituit într-un grup de circa 80 de persoane pentru a stabili ce au de făcut. Unii părinți vor inclusiv să depună plângeri la poliție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS