15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de copii trimiși în tabere de asociația unui gorjean, abandonați pe aeroporturi din lume

Zeci de copii trimiși în tabere de asociația unui gorjean, abandonați pe aeroporturi din lume

Zeci de copii români au fost abandonaţi pe aeroporturile din Tokyo, Doha şi Milano, după ce ar fi plătit mii de euro pentru tabere în străinătate. Acestea ar fi organizate de Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile (Young Partners For Civil Society Developemenet Association). Asociația, cu sediul în București, a fost înființată în 2004 și este condusă de târgujianul Iulian Ghinoiu. Aceasta are o subsidiară și la Târgu Jiu și a derulat în ultimii ani proiecte pentru tineri. La finalul anului 2016, 34 de elevi din cadrul Școlii gimnaziale „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu au mers la Parlamentul European, la Bruxelles, în cadrul unui proiect inițiat de această asociaţie. De altfel, președintele Asociației a fost elev al școlii respective.

Părinții vor să își aducă acasă copiii

Părinţii sunt disperați să își aducă acasă copiii care stau prin aeroporturi și nu se mai gândesc la sumele cheltuite. Copiii nu ar mai avea biletele de avion necesare pentru a putea ajunge la destinație. Pentru o tabără în Statele Unite, fiecare participant ar fi plătit 1.000 de euro. La întoarcerea în ţară unii copii au ajuns la Milano, unde o parte au fost cazaţi la hotel. Alţii au rămas în aeroport mai mult de 24 de ore.

Unul dintre părinţi a postat un mesaj pe pagina de Facebook a fundaţiei. „Cei din tabăra 18 – 25 iunie SUA efectiv au fost abandonaţi pe aeroport. 22 de copii au rămas în Milano, după 36 de ore pe drum“. Din informaţiile noastre, grupul s-a întors dispersat în Europa, cu cinci avioane, unii copii zburând fără însoţitor. La Milano, 22 de copii au rămas pe aeroport şi organizatorul le-a spus că trebuie să zboare la Viena, apoi la Bucureşti. Numai că la îmbarcarea în avion au descoperit că nu au bilete pentru Viena.

Mesaj de la un participant

Cristian Neculaiu a postat şi el, din Japonia, un mesaj. „Mă număr printre cei aproximativ 70 de participanți ai acestui “proiect”. Momentan ne aflăm în trenul spre Tokyo, urmând ca mâine să plecăm de aici cu avionul, bineînțeles dacă dl Ghinoiu ne-a cumpărat bilete. Am fost abandonați de dimineață, „îndrumătorul” nostru a plecat fără să mai dea nici măcar un semn. Ne-am cumpărat biletele spre Tokyo noi singuri, din banii noștri, acestea fiind aproximativ 130 de euro de persoană. Sper că acest individ își asumă faptul că toți îl vom trimite în instanță imediat cum ajungem în România“, potrivit mesajului. La numărul de telefon al asociației nu a răspuns miercuri nimeni.

Anunțau suspendarea taberelor

Pe pagina de facebook a asociației se anunța la un moment dat suspendarea tuturor taberelor: „Anunț! Din cauza unor probleme apărute în ultimul moment, începând cu data de 26 iunie 2019 proiectele sunt suspendate. Imediat ce se va lămuri situația vom reveni cu detalii. Inclusiv proiectul de la Londra, care urma să se desfășoare începând cu 27 iunie 2019, va fi suspendat. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create!“, conform mesajului. Ulterior, pagina de facebook respectivă nu a mai fost disponibilă.

Poliția a început verificări

Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a început miercuri verificări pentru a se stabili dacă vreo persoană din județ se face responsabilă pentru cele întâmplate.

„Se fac verificări pentru a se stabili dacă cineva din Gorj se face responsabil pentru situația creată și se va decide dacă se va începe o anchetă, respectiv se vor lua măsurile legale în funcție de constatări. Deocamdată, în urma cercetărilor s-a constatat că nu a fost depusă nicio plângere “, a declarat Corina Scurtu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS