Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a respins solicitarea rudelor tinerei de 16 ani din comuna gorjeană Dăneşti, care se comportă ciudat după moartea unei mătuşi. În document se solicita aprobarea deshumării unei bătrâne care a murit în urmă cu trei luni, cel mai probabil pentru efectuarea unor ritualuri specifice de către preoţi. După moartea bătrânei, de care fata era foarte legată sufleteşte, tânăra de 16 ani a început să se comporte ciudat. Localnicii au declarat că minora chiar vorbeşte cu vocea bătrânei. În încercarea de a vedea ce se întâmplă cu fata, părinţii au mers la spital pentru investigaţii, însă doctorii au declarat că nu sunt probleme de natură medicală şi că adolescenta este sănătoasă.

Nu ştiu ce să facă

Disperaţi de faptul că problemele de comportament au continuat, părinţii fetei au chemat preoţi, iar tânăra s-a liniştit numai în urma slujbelor. Liniştea sufletească a dispărut după ce preoţii au plecat. Rudele fetei au fost de acord să solicite deshumarea bătrânei pentru a fi executat un ritual specific în astfel de situaţii, iar preoţii să oficieze o slujbă, în aşa fel încât lucrurile să se schimbe. Procurorii au analizat cererea, însă nu au găsit un temei legal pentru a o aproba. Autorităţile locale şi cetăţenii din comună susţin că nu au mai fost vreodată martorii unui astfel de fenomen şi se tem ca fata să nu se îmbolnăvească grav. Este pentru prima dată când la nivelul judeţului a devenit cunoscut un astfel de fenomen, deşi se vorbeşte de mai mult timp despre preoţi care ar executa diferite ritualuri mai puţin obişnuite, pentru a aduce linişte sufletească persoanelor aflate în situaţii asemănătoare.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.