10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Târgul de miei din Târgu Jiu a primit aviz de funcţionare

Gorj: Târgul de miei din Târgu Jiu a primit aviz de funcţionare

(Foto: impactingorj.com)
(Foto: impactingorj.com)

Crescătorii de ovine vor putea să vândă şi în acest an miei la Târgu Jiu. Autorităţile locale au obţinut autorizaţia necesară de la Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj pentru a redeschide în cadrul Târgului Litovoi, din partea de sud a oraşului, un spaţiu de sacrificare şi comercializare miei. Zona beneficiază deja de energie electrică şi apă curentă şi va fi împrejmuită corespunzător, astfel încât publicul să nu aibă acces în spaţiul de sacrificare.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, toţi mieii vor fi sacrificaţi prin asomare, conform normelor europene. În târgul de miei vor exista şi doi medici veterinari, care vor verifica respectarea tuturor procedurilor privind comerţul cu astfel de animale. Platforma unde va funcţiona târgul este betonată, astfel încât la sfârşitul fiecărei zile să poată să fie curăţată cu apă.

Peste 2.000 de miei pentru sacrificare

Primăria se aşteaptă ca, în acest an, în târgul de miei să fie comercializate peste 2.000 de animale. Fiecare comerciant va plăti o taxă de 7,1 lei pe cap de animal vândut. „Am păstrat aceeaşi taxă ca şi anul trecut. Taxa va fi plătită numai pentru animalele vândute, nu pentru cele sacrificate. De regulă nu se sacrifică decât atunci când omul se decide ce vrea să cumpere. Viscerele şi pieile vor fi preluate de societăţi specializate, iar splinele vor fi colectate de un agent specializat. Crescătorii vor trebui să deţină documente de proprietate şi de sănătate pentru animalele pe care le vând în târg. Vom avea în zonă şi poliţişti locali care să asigure ordinea şi să prevină evenimentele nedorite. Ne aşteptăm ca în târg să fie vânduţi peste 2.000 de miei, cam ca anul trecut. Poate şi mai mult, dar depinde cât de mari sunt mieii. Sărbătorile sunt mai devreme anul acesta şi mieii vor fi poate mai mici. La început preţul va fi mai mare şi va scădea. Probabil că se va stabilza undeva la 20 de lei pe kilogram. O să vedem cum va merge piaţă şi cât va scădea pentru că şi cetăţenii au şi ei anumite posibilităţi financiare”, a menţionat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public SA, societatea care va amenaja târgul de miei din Târgu Jiu.


Editor: Oana Olaru

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS