O localitate din zona metropolitană a Craiovei a rămas fără transport în comun. Localitatea este ocolită de transportatori din varii motive, fie că traseul este nerentabil, fie că nu s-a ţinut licitaţia la timp, fie că primăria nu este înscrisă în Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova sau pur şi simplu pe motiv de „nepotrivire” politică.
Localnicii din comuna doljeană Mischii se plâng că au rămas fără transport în comun. În localitatea lor nu mai ajunge nici un autobuz care să preia şi să transporte localnicii spre şi dinspre Craiova. Ultimul transportator a renunţat la cursele regulate fiindcă nu este rentabil şi în plus i-ar fi expirat şi licenţa. Autoritatea Județeană de Transport, din cadrul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Dolj nu ar fi depus diligenţa necesară pentru ţinerea licitaţiei şi aducerea unui alt operator în zonă în timp util. Mai mult, nici autobuzele RAT Craiova nu ajung aici, ca în comunele învecinate, fiindcă primăria nu s-a înscris în ADI Transport ca să beneficieze de traseele metropolitane efectuate de regia Primăriei Craiova.
„Din 1 decembrie 2024 comuna Mischii nu mai are transport public regulat spre şi dinspre Craiova .Operatorul de transport a renunţat la traseu întrucât devenise nerentabil prin introducerea curselor RAT în comuna vecină Gherceşti. De 9 luni Autoritatea de transport ne abureşte că organizează licitaţie şi rezolvă problema. La ultima convorbire telefonică cu ei mi-au spus că operatorul care a caştigat licitaţia a renunţat tot pe considerente de nerantabilitate. Trebuie să se reia licitaţia (alte 9 luni).
Asta în condiţiile în care la licitaţie se va înscrie vreun operator (lucru puţin probabil). Deci, locuitorii acestei comune vor rămâne fără transport pe o durata de timp nedeterminată. Conducerea Autorităţii de transport este incapabilă să priceapă că rezolvarea problemei nu se poate face prin organizarea de licitaţii fără vreo finalitate ci printr-o decizie politică de prelungire a traseului RAT sau prin reconfigurarea rutei (introducerea altor localităţi din proximitatea comunei Mischii în traseul de licitat”, spune un localnic din comuna Mischii.
Primarul comunei Mischii: „Oamenii au de suferit din cauza celor care nu s-au ocupat de licitaţie la timp”
De partea cetăţenilor este şi primarul localităţii care spune că vina nu-i aparţine. Acesta arată cu degetul către Autoritatea de transport din cadrul CJ Dolj, dar şi către ADI Transport Craiova.

„Transportul în comun este atributul Consiliului Judeţean, el fiind administratorul drumurilor judeţene. El face licitaţia, el atribuie licenţa de transport. Trebuia să facă licitaţia în 2023, având în vedere că se finalizau contractele vechi, dar tot le-au prelungit. Au făcut în 2024, dar s-a anulat că au luat datele cu copy paste. Au refăcut-o şi am înţeles că rezultate sunt publicate în SICAP. Am spus-o mereu că Mischiul, dar şi alte localitaţi din judeţ nu au mijloace de transport în comun. Cineva trebuia să-şi facă la timp treaba, înainte de a expira contractele. În legătură cu transportul RAT şi ADI Transport Craiova este un furt pe faţă din banii publici. ADI este o instituţie căpuşă între RAT şi primării, iar eu nu voi intra în ADI niciodată. Adică, RAT-ul face curse, îşi scoate banii din bilete, iar restul costurilor care nu sunt acoperite din vânzarea biletelor plătesc primăriile. Autobuzul RAT ca să ajungă la mine percepe 11 lei/km, iar un taxi merge cu 3 lei/km. RAT-ul nu-şi acoperă costurile din bilete şi noi trebuie să suportăm aproape tot. De exemplu, primăria din Gherceşti a renunţat la cursele de la sfârşit de săptămână din cauza costurilor mari şi tot plăteşte 800 de milioane, cei din Pieleşti plătesc aproape un miliard pe lună. Mai bine, banii ăştia îi bagi în infrastructură, în utilităţi, nu îi dai degeaba la RAT. Oamenii au de suferit din cauza celor care nu s-au ocupat de licitaţie la timp, înainte de a expira licenţele pentru traseele respective”, spune primarul comunei Mischii, Gheorghe Popa.

Ce spun reprezentanţii CJ Dolj
Reprezentanţii CJ Dolj spun că licitaţia a avut loc, iar la acest moment se derulează procedura legală.
„Vineri, 18 iulie, s-a terminat licitaţia, s-a primit confirmarea de la SICAP, acum aşteptăm, conform legii, perioada aceea de contestaţii. În ceea ce priveşte Mischiul, problema este de foarte mult timp. Noi le-am oferit o variantă. Au de mers câteva sute de metri pe jos, dar domnul primar vrea ca autobuzul să se oprească în curtea primăriei. Operatorul care făcea acea rută a abandonat. Noi avem un operator care trece prin comuna Mischii, prin satul Motoci, vine dinspre comuna Bulzeşti către Craiova şi îmbarcă acei călători care se deplasează către oraş. RAT-ul operează în comuna Gherceşti şi are punct de întoarce la limita cu comuna Mischii. Din ce ştiu eu, lotul unde era şi această rută de transport a avut participant la licitaţie. Acum se depun contestaţii, garanţiile, de dat ordin de prezentare a maşinilor, deci suntem în procedura legală”, a explicat Mihail Neaţu, vicepreședinte al Consiliul Județean Dolj.

Cum a fost scos Mischiul din ADI Transport
Ce s-a întâmplat în fapt? Asociaţia „Zona Metropolitana” Craiova a hotărât înființarea unei asociații pentru transport public metropolitan pentru comunele din imediata vecinătate a Craiovei. În luna ianuarie 2022, CL al Municipiului Craiova a votat înființarea acestei asociații. Primăria Craiova a dezbătut și votat în 27 ianuarie hotărârea privind asocierea Municipiului Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, în calitate de membru fondator cu șase comune. Asocierea s-a făcut cu Consiliile Locale ale comunelor Breasta, Bucovăț, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare şi Pielești, în vederea constituirii ADI „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”. Prin urmare autobuzele RAT vor trece granițele orașului și vor efectua curse de transport în comun și în localitățile învecinate. La acel moment, patru localități care fac parte din Zona Metropolitană au fost excluse din acest proiect. Este vorba despre comuna Mischii, Podari, Șimnicu de Sus și Ghercești.