14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce nu ajunge RAT-ul la Mischii?

De ce nu ajunge RAT-ul la Mischii?

Primarul comunei doljene Mischii a luat foc când a văzut că localitatea sa este ocolită de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”. Gheorghe Popa spune că localitatea lui a fost exclusă din motive politice, deși Mischii-ul face parte din Asociația „Zona Metropolitană” Craiova încă de la înființare.

La ultima ședință a CL Craiova s-a făcut tam-tam din cauză că patru comune din Asociația Zona Metropolitană nu au fost prinse în acest ADI. Între aceste comune este și Mischii. Între timp au fost acceptate două localități. Noi am făcut solicitări să fim primiți în Asociația de Transport Metropolitan. Ultimul lor răspuns a fost că noi nu avem graniță comună cu localitatea Craiova. Mischiiul a fost printre membrii fondatori ai Asociației Zona Metropolitană, dar acum nu mai este bun. Prin includerea localității noastre în acest ADI am pune în valoare Centrul de date. Aici se estimează că vor fi peste 300 de angajați. Cauza excluderii noastre cred că este una politică, noi suntem în altă tabără. Ei au făcut o Asociație politică? Reprezentanții partidului din care fac parte și care sunt consilieri locali în CL Craiova vor avea interpelări legate de această situație în ședința de azi”, spune primarul localității Mischii, Gheorghe Popa.

Mischii-ul exclus a doua oară

Autobuzele RAT nu ajung în Mischii
Autobuzele RAT nu ajung în Mischii

Ce s-a întâmplat în fapt? Asociatia „Zona Metropolitana” Craiova a hotarât înființarea unei asociații pentru transport public metropolitan pentru comunele din imediata vecinătate a Craiovei. În luna ianuarie 2022, CL al Municipiului Craiova a votat înființarea acestei asociații. Primăria Craiova a dezbătut și votat în 27 ianuarie hotărârea privind asocierea Municipiului Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, în calitate de membru fondator cu șase comune. Asocierea s-a făcut cu Consiliile Locale ale Comunelor Breasta, Bucovăț, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare şi Pielești, în vederea constituirii ADI „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”. Prin urmare autobuzele RAT vor trece granițele orașului și vor efectua curse de transport în comun și în localitățile învecinate. La acel moment, patru localități care fac parte din Zona Metropolitană au fost excluse din acest proiect. Este vorba despre comuna Mischii, Podari, Șimnicu de Sus și Ghercești.

Primarul din Mischii: „Deranjăm anumite interese

La acel moment, primarul localității Mischii își exprima nemulțumirea față de acestă decizie:

“Referitor la înființarea unei Asociații Metropolitane de Transport Public cu o parte din comunele din Zona Metropolitană, fac urmatoarele precizari: suntem membrii fondatori ai Zonei Metropolitane alături de patru comune. La ultima ședință organizată de către Asociația „Zona Metropolitană” Craiova s-a hotărât înființarea unei asociații pentru transport public metropolitan pentru comunele din imediata vecinătate a Craiovei.Din acel moment și până în prezent, cel puțin, comnuna noastră, Mischii nu a mai primit niciun fel de informație, înștiințări privind stadiul a ceea ce s-a hotărât anterior, respectiv înființarea acestei asociații.Cu siguranță, daca am fi știut, am fi fost printre primii care ar fi fost de acord să facem parte din această asociație, așa cum am făcut și cand s-a înființat Zona Metropolitană.Consider că, intenționat, nu am fost invitați să facem parte, întrucât, probabil deranjăm anumite interese.Chiar astăzi am depus și înregistrat la ADI „Zona Metropolitană” Craiova solicitarea noastra privind aderarea la nou înființata Asociație de Transport Metropolitan.”

Mischii nu intră în ADI

Ulterior, două dintre comune, Ghercești și Șimnicu de Sus au fost acceptate în Asociație, decizia urmând să fie votată azi în ședința Consiliului Local al Municipiului Craiova. Au rămas în continuare în afara ADI „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”, comuna Podari și Mischii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS