17.9 C
Craiova
duminică, 13 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreţurile alimentelor au explodat în Craiova

Preţurile alimentelor au explodat în Craiova

Preţurile alimentelor au avut o creştere accelerată în ultima perioadă, iar oamenii sunt disperaţi din cauză că plătesc din ce în ce mai mulţi bani pe un coş cu mult mai puţine alimente în el decât anul trecut. Creşterile sunt îngrijorătoare, iar preţul la unele alimente a crescut chiar şi cu aproape 50%. De asemenea, există anumite obiecte de uz casnic al căror preţ s-a dublat. Am făcut o analiză a mai multor bonuri de cumpărături de anul trecut şi de anul acesta. Creşterile de preţ la unele produse sunt fabuloase.

Iaurt mai scump cu aproape 50%

Războiul din Ucraina îngreunează foarte mult situaţia economică din România. Oamenii observă cum preţurile alimentelor cresc văzând cu ochii, la câteva zile distanţă. Guvernul nu a venit cu măsuri clare pentru a echilibra situaţia economică, iar oamenii se aşteaptă la scenarii sumbre din acest punct de vedere. Aşadar, căruciorul de cumpărături este mai gol şi mult mai scump. „Am fost la cumpărături într-un hipermarket de unde îmi luam iaurtul preferat, la găletuţă. În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate – două, costa 7,89 de lei. În martie se făcuse 9,29 lei, iar acum a ajuns să coste 10,99 de lei. E incredibil! Deci, de fiecare dată când mă duceam să cumpăr vedeam că este şi mai scump. Nu mai spun de pâine. Cea mai mică costă minim 3 lei. Făina la fel, de la 2 lei, la 3 lei. O să ajungem rău de tot şi văd că Guvernul nu face nimic. Vor fi mulţi oameni care vor muri de foame. De asemenea, mulţi oameni nu se vor mai descurca, mai ales la oraş unde se cumpără totul“, a spus o craioveancă.

Preţul foliei de aluminiu, dublu faţă de anul trecut

În acest moment, aproape că nu există un exemplu de produs care să nu fi fost atins de scumpiri. Am făcut o analiză a mai multor bonuri de cumpărături din hipermarketuri din Craiova, de anul trecut şi de anul acesta. Comparaţiile arată că preţurile mai multor produse au crescut îngrijorător. Cel mai ieftin ulei costă 9 lei, în timp ce anul trecut costa puţin peste 4 lei.

Laptele s-a scumpit şi el. Dacă anul trecut putei găsi un litru de lapte mai ieftin cu aproximativ 3,5 – 3,7 lei, acum cel mai ieftin lapte se găseşte cu preţul aproximativ de 4,5 lei. De asemenea, o sticlă de 1,6 litri de lapte care costa 5,99 lei anul trecut, acum a ajuns să coste 8,29 de lei. O sticlă de apă plată pentru copii, cu cantitatea de 330 de ml, a ajuns să coste 2,19 lei de la 1,89 lei. Un alt preţ care a explodat este cel la smântâna lichidă. Într-un hipermaket din Craiova, o cutie de smântână lichidă costa în aprilie, anul acesta – 9 lei. Acum preţul a ajuns la 12 lei. O altă creştere exorbitantă este cea la folia de aluminiu. Într-un hipermarket din oraşul nostru aceasta costa 3,39 lei, acum a ajuns să coste 6,49 de lei.

Untul, cu 3 – 4 lei mai scump

Untul este un alt exemplu de aliment la care preţul s-a scumpit chiar şi cu 3-4 lei pe pachetul de 200 sau 250 de grame. Kilogramul de pâine care costa în jur de 6,5 lei anul trecut, acum costă 9,5 lei, aşadar, o scumpire de aproape 50%. Am întrebat şi cititorii Gazetei de Sud la ce produse resimt cel mai mult scumpirile din ultima perioadă. „Toate alimentele s-au scumpit! În top: carnea, mezelurile, uleiul, untul, brânzeturile, pâinea, semipreparatele (congelate) și cafeaua! La un hipermarket nemţesc prețurile sunt, în medie, cu 30-50% mai mari decât anul trecut! Din păcate, având în vedere faptul că Ucrainei îi sunt blocate exporturile, în câteva luni prețurile vor fi cu mult mai mari!“, a spus unui dintre cititori.
Un alt bărbat a făcut referire la alimentele de bază. „Pâinea anul trecut 1.5 lei, anul acesta 2,5 lei. Mălaiul anul trecut era 3 lei, anul acesta 4,5 – 5 lei. Faina 3 lei anul trecut, anul acesta 5,5 lei. Ketchup 4,5 – 5 lei anul trecut, 6,5 lei acum (am un magazin, deci vorbesc cu cifre concrete) şi mai pot continua cu 50 de comentarii“, a adăugat acesta.

Acestea sunt doar câteva exemple concrete de alimente mult mai scumpe. Lista poate continua la nesfârşit.

„Ne descurcăm din ce în ce mai greu“

La alimentele scumpe se adaugă preţul pe care îl plătim la carburant şi care a atins cel mai mare prag, preţul facturilor şi al tuturor celorlalte servicii din viaţa de zi cu zi. Asta în timp ce salariile au stagnat. Aşadar, oamenii trebuie să strângă cureaua, să restrângă lista de cumpărături şi să renunţe la unele plăceri.

„Ce să facem, ne descurcăm din ce în ce mai greu. După ce că ne-am dus destul de rar în câte o vacanţă, anul acesta nu cred că vom reuşi să mai plecăm nicăieri. Preţurile au crescut foarte mult la absolut tot, simţim cum zboară banii fără să cumpărăm mai nimic. Pur şi simplu mă duc la hipermarket, dau câteva sute de lei, iar la câteva zile distanţă îmi dau seama că nu am cumpărat mare lucru şi că trebuie să merg iar. Sper să treacă mai repede perioada aceasta fiindcă nu ştiu câţi oameni îi vor face faţă“, a spus o femeie care se afla într-un hipermarket din Craiova.

Citeşte şi: Noul director al DSP Dolj, înscăunat cu discreţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS