11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCarnea de miel, luxul de pe masa de Paşte

Carnea de miel, luxul de pe masa de Paşte

În curând sărbătorim Paştele, însă pregătirea mesei pentru această ocazie le provoacă ameţeli craiovenilor. Motivul este că preţurile au explodat la majoritatea alimentelor, iar carnea de miel, nelipsită în alţi ani de la masa de Paşte, a devenit un aliment de lux dacă ţinem cont de preţul pe kilogram.

Am făcut turul hipermarketurilor şi pieţei pentru a vedea ce preţuri au produsele pentru masa de Paşte. Oamenii încă se zbat să iasă din iarnă cu facturile la zi, iar Paştele o să fie, anul acesta, mai mult o apăsare decât o bucurie. Trendul ascendent al preţurilor la alimente a devenit greu de suportat, mai ales pentru oamenii care abia îşi chibzuiesc veniturile pentru a le fi suficiente de la o lună la alta. Anul acesta, masa de Paşte va costa mult mai mult faţă de alţi ani. Absolut toate alimentele s-au scumpit, iar carnea de miel este chiar mai scumpă decât cea de vită.

În hipermaketuri dai o mică „avere“ pe un miel de 11-12 kilograme. Preţul pe kilogram, la un miel întreg, este între 50 şi 55 de lei pe kilogram. Aşadar, pe un miel de 11 kilograme plăteşti între 550 şi 605 lei. Unele magazine pun la dispoziţie şi sferturi de miel, care costă 55 de lei pe kilogram. Aproximativ patru kilograme de carne de miel costă 220 de lei. La o masă de câteva persoane, este posibil să nici nu ajungă întreaga bucată din miel.

„Ne luăm gândul de la miel anul acesta“

O familie – soţ şi soţie- aflată într-un hipermarket s-a oprit în faţa galantarului cu miei gata pregătiţi şi înfoliaţi pentru cumpărători. Au fost şocaţi să constate la ce nivel a ajuns preţul pe kilogram. „Foarte scump, chiar nu mă aşteptam la aşa ceva. 50 de lei kilogramul e prea mult. Mă aşteptam la maxim 40 de lei, dar nici chiar aşa. Păi dacă dăm aproape 600 de lei pe miel, ar însemna să nu mai cumpărăm nimic altceva. Ne luăm gândul de la miel anul acesta, o să mâncăm mai multe verdeţuri. Oricum s-au scumpit toate alimentele. Masa de Paşte de anul acesta va fi mult mai scumpă“, a spus bărbatul. Apoi a plecat, alături de soţie, din faţa mieilor cu preţuri prea mari.

Preţul pentru carnea de miel creşte şi mai mult dacă alegi să cumperi doar anumite secţiuni. Pentru o bucată de cotlet de miel cu os trebuie să scoţi din buzunar 65 de lei pe kilogram.

Un sfert de miel depăşeşte 210 lei cântărind mai puţin de 4 kilograme

Mieii cumpăraţi de la stâne, mai ieftini

Chiar dacă hipermarketurile practică preţuri foarte mari la carnea de miel, oamenii care nu se pot lipsi de acest preparat pot apela direct la ciobani care vând mai ieftin. La aceştia, carnea de miel se vinde cu aproximativ 20 de lei pe kilogram în viu şi 35 de lei tăiat. Aşadar, cumpărătorii pot economisi minim 15 lei pe kilogramul de carne de miel, dacă aleg să cumpere direct de la ciobani. Carnea de miel nu este singurul aliment în faţa căruia înghiţi în sec când vezi preţul. La toată categoria de carne preţul a crescut destul de mult. Un kilogram de muşchi de porc a ajuns la 35 de lei kilogramul.

De asemenea, un kilogram de cotlet sau ceafă de porc costă aproximativ 28 – 30 de lei, spata de porc 24- 25 de lei, iar scăricica de porc 32 de lei. În Piaţa Centrală preţul la carnea de porc este mai bun, chiar şi cu 4-5 lei mai mic pe kilogram. „Fac cumpărăturile din piaţă, e mai ieftină piaţa decât hipermaturile. Acolo dau câteva milioane şi nu iau mai nimic. Aici măcar mai văd ceva prin frigider după ce fac cumpărăturile. Oricum s-au scumpit toate. Am văzut scumpiri foarte mari de la o zi la alta. Cei din fruntea ţării îşi bat joc de oameni, de nimic nu sunt buni. O să ajungem să murim de foame. Ce Paşte? O să fie o zi normală. În afară de ouă roşii, o să gătesc ca în orice altă zi. Nu ne mai permitem să facem cine ştie ce masă bogată“, a spus o bătrână din Piaţa Centrală.

Cel mai ieftin ulei: 9 lei

Un aliment care s-a scumpit enorm este uleiul. Cel mai ieftin litru de ulei în hipermarket costă 9 lei, dar poate ajunge şi la 14-15 lei. Şi preţul făinei a crescut destul de mult. Dacă în toamna anului trecut un kilogram de făină (cel mai ieftin) se puteam cumpăra chiar şi cu 1,8 lei, acum nu există făină mai ieftină de 3 lei pe kilogram. Brânza devine şi ea o delicatesă. Brânza de vacă din hipermarket porneşte de la aproximativ 25 de lei şi poate ajunge undeva aproape de 40 de lei.

De asemenea, brânza de oaie şi de capră în hipermarket nu se găseşte mai ieftină de 40 de lei şi poate depăşi chiar 50 de lei pe kilogram. Şi în Piaţa Mare brânza s-a scumpit foarte mult, însă este mai accesibilă decât în hipermarket. Diferenţa poate depăşi chiar şi 10 lei pe kilogram, indiferent de tipul de brânză. Cozonacul pregătit în patiseria unuia dintre hipermarketuri se vinde cu 28 de lei bucata, care cântăreşte 700 de grame. Cele mai ieftine ouă din hipermarket sunt 50 de bani bucata, mărimea L, iar cel mai ieftin zahăr se vinde cu 3,2 lei pe kilogram. În piaţă, un ou se vinde cu 60 de bani.

Brânza, un aliment foarte scump

Verdeţurile, mult mai ieftine în piaţă

Ceapa verde, salata sau usturoiul verde sunt mult mai ieftine în Piaţa Centrală decât în hipermarket. În piaţă, o legătură de ceapă verde costă 1 leu, în timp ce în magazin ajunge la 1,8 lei. De asemenea, în piaţă salata verde este 1,5 – 2 lei, iar în hipermarket 3 – 3,8 lei. De asemenea, usturoiul verde se poate găsi în piaţă cu 1 leu legătura, iar în magazin costă 1,7 – 2 lei. Aşadar, oamenii care vor să economisească cât mai mult trebuie să facă o analiză a pieţei şi a hipermarketurilor, apoi să decidă de unde cumpără produsele necesare pentru ca masa de Paşte să aibă un preţ acceptabil, chiar dacă mult mai mare decât în alţi ani.

La hipermaket, salata verde ajunge şi la 3,8 lei

După ce am făcut turul magazinelor şi pieţei, concluzia este simplă. Ori masa de Paşte va fi mult mai săracă decât anii trecuţi, ori oamenii vor scoate mult mai mulţi bani din buzunar pentru a cumpăra cele necesare.

Citeşte şi: Zeci de şoferi din Dolj, sancţionaţi deja după noul Cod Rutier

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS