11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova nu a cerut CNAIR cale de acces pentru oamenii blocaţi de Drumul Expres

Primăria Craiova nu a cerut CNAIR cale de acces pentru oamenii blocaţi de Drumul Expres

Primăria Craiova nu a solicitat, în momentul în care a dat aviz favorabil construirii Drumului Expres, soluţii pentru oamenii care locuiesc pe Tarlaua 74, exact la limita dintre Municipiul Craiova şi Gherceşti. Aşadar, nimeni nu s-a gândit la aceşti oameni, chiar dacă ei plătesc taxe şi impozite către Primăria Craiova. Când construcţia va ajunge în capătul străzii lor vor rămâne izolaţi de Craiova. Au la dispoziţie un drum de pământ, pe care şi l-au amenajat chiar ei. Acesta nu are nicio legalitate şi nu este încadrat ca drum în niciun document.

După numeroase sesizări către autorităţi, cetăţenii care locuiesc în zona respectivă au obţinut avizul dat de Primăria Craiova pentru construirea Drumului Expres Craiova Piteşti, segmentul de pe teritoriul oraşului nostru. Nu mare le-a fost mirarea când au citit avizul şi şi-au dat seama că Primăria Craiova, condusă la vremea respectivă de Mihail Genoiu, nu a solicitat nicio soluţie pentru ca ei să aibă acces spre Craiova.

„Nu au cerut în aviz legătură între strada noastră și oraș. Deși chiar în aviz scrie clar că afectează și tarlaua 74 cu o serie de parcele. După ce am făcut sesizări că vom rămâne blocaţi, ni s-a spus clar că nu există soluții de acces prin UAT Craiova. Este de noaptea minții. Cert e că instituția poartă responsabilitatea pentru acest acces. Asta pentru faptul că nu au cerut în aviz legătură cu orașul sau cu Drumul Expre. Ei ar fi trebuit să ofere soluția prin UAT Craiova“, a spus Denis Fota, un locuitor din zona respectivă.

Primăria Craiova nu spune nimic despre aviz

Gazeta de Sud a mai scris despre această problemă, iar Primăria Craiova a spus că a încercat să rezolve problema. Însă, nimic nu s-a concretizat. Instituţia a mai precizat că soluţia nu ar fi la municipalitatea craioveană, ci mai degrabă la UAT Gherceşti. Însă, până acum nu a fost pus în practică absolut nimic. De asemenea, primăria nu a făcut niciun fel de precizare cu privire la avizul favorabil dat.

„Primăria Craiova a depus toate diligențele încă de anul trecut pentru a găsi o soluție cetățenilor din zona străzii Teilor. Având în vedere că proprietățile sunt situate la limita administrativ-teritorială dintre municipiul Craiova și comuna Ghercești, iar Primăria Craiova nu deține în zonă terenuri în proprietatea municipiului, care să poată fi amenajate ca drum de acces, situația este foarte delicată. Soluțiile nu prea depind, din păcate, de Primăria Craiova.

Cu toate acestea, conducerea Primăriei Craiova a inițiat numeroase întâlniri cu reprezentanții tuturor instituțiilor implicate. Este vorba despre Prefectura Dolj, Consiliul Județean Dolj, Primăria Ghercești, Romsilva. Primăria a oferit diverse propuneri, care s-ar fi putut transforma în soluții. Am solicitat sprijinul Romsilva de a defrișa o anumită porțiune de pădure, care se află pe teritoriul municipiului Craiova, ca să asfaltăm și, ulterior, să putem lua în calcul inclusiv introducerea de utilități. Deși era o soluție pe termen lung, din cauza procedurilor, nu am primit, până acum, un răspuns pozitiv.

Am solicitat, de asemenea, comunei Ghercești să ne cedeze porțiunea de teren de pe teritoriul lor, ca să realizăm noi drumul de acces. Din păcate, nu s-a concretizat nici această propunere. Având în vedere că șantierul Drumului Expres este deja foarte aproape de a bloca accesul oamenilor pe strada Teilor, iar Primăria Craiova nu deține terenuri în proprietate, cele mai rapide soluții ar putea fi puse în practică de UAT Ghercești sau de CNAIR. Noi suntem în continuare deschiși oricăror propuneri venite în sprijinul locuitorilor din zonă și pe care Municipalitatea craioveană le poate pune în practică“, au declarat reprezentanţii primăriei Craiova.

Oamenii şi-au făcut singuri un drum

În disperare de cauză, oamenii din zonă au făcut rost de la Tirenna Scavi, prin intermediul unui proces verbal de predare-primire, de un buldozer petru a amenaja un drum. Aşadar, s-au apucat singuri de treabă. Au bătut ţăruşi, au măsurat şi au nivelat un drum, prin spatele Fabricii de Avioane din Craiova. Acesta ajunge în Centura de Nord a Craiovei. Însă, terenul pe care s-a amenajat aceast drum aparţine de UAT Gherceşti. De asemenea, nu este încadrat, în niciun document, ca drum de acces.

Oamenii de pe strada Teilor şi-au asumat personal întreaga muncă, iar autorităţile nu au oferit niciun fel de sprijin. Drumul pe care l-au încropit pe un teren arabil este, oricum, destul de greu de utilizat. Dacă ninge sau plouă, numai cu o maşină de teren poţi face faţă.

Primarul din Gherceşti: CNAIR nu mă poate obliga pe mine să fac un drum pe terenul meu, din bugetul local

După ce toate instituţiile i-au lăsat cu ochii în soare, se pare că tot de la Primăria Gherceşti ar putea veni soluţia. Dar primarul spune că întreaga procedură va dura destul de mult. Acesta nu este dispus că construiască din bugetul local un drum pentru oamenii care plătesc taxe şi impozite la Craiova. „Acum aştept să iasă cadastrul pentru terenurile respective. Părerea mea este că la constructor este toată vina. El nu a prevăzut în studiu această stradă şi contruirea unui drum de acces către Craiova pentru acesti oameni. CNAIR nu mă poate obliga pe mine să fac un drum pe terenul meu, din bugetul local, pentru cetăţenii din Craiova. Eu am vorbit cu Primăria Craiova. Voi face cadastrul acelor terenuri şi apoi să văd cum pot să obţin fonduri pentru a face un drum acolo“, a spus Cornel Păpăroiu, primarul din Gherceşti.

Între timp, lucrările la Drumul Expres au reînceput. Cel mai probabil, în perioada imediat următoare, accesul în strada Teilor (segmentul aflat la limita dintre Craiova şi Gherceşti) va fi blocat complet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS