11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, infectări cu COVID pe bandă rulantă! Certificatul verde, dat uitării

Craiova, infectări cu COVID pe bandă rulantă! Certificatul verde, dat uitării

Craiova s-a apropiat vertiginos, ieri, de rata de infectare de aproape 20 la mia de locuitori. Chiar dacă situația este îngrijorătoare și pare că vom depăși cu greu această perioadă, legea privind obligativitatea certificatului verde a cam fost dată uitării. Nici patronii centrelor comerciale, dar nici mulți oameni nu prea dau doi lei pe respectarea regulilor.

Craiova se află pe locul doi la rata de I fiecare în Dolj, iar ieri (n.r. joi) s-a înregistrat o rată de 18,43 la mia de locuitori. Chiar dacă cifrele arată că foarte mulți oameni sunt infectați, patronii centrelor comerciale au relaxat complet situația și încalcă legea. Unde mai punem că număr infectaților poate fi mult mai mare decât cel din evidențele autorităților.

Banul dictează, certificatul verde nu contează

Gazeta de Sud a mers joi în mai multe centre comerciale din Craiova pentru a verifica dacă se mai solicită certificatul verde, așa cum este legal. Însă, multe centre comerciale lasă în urmă legea pentru ca afacerile să meargă. La Sucpi nimeni nu te întreba de nimic, puteai intra liber în oricare dintre halele cu produse. Nici măcar nu se verifică dacă porți sau nu mască. Însă clienții erau de accord cu acest lucru. „Ne-au înnebunit cu certificatul verde, nu îl am, nu mă vaccinez. Mi se pare o prostie. E foarte bine că nu îl cer, ca să ne facem și noi cumpărăturile“, a spus o femeie. Aceeași situație și în Bănie. Nu era nicio persoană la intrări care să solicite certificatul verde pentru accesul în centrul comercial.


Kaufland luptă împotriva virusului cu ajutorul unor stâlpișori


Potrivit legii, și în Kaufland ar trebui să se solicite certificat verde pentru că în incinta lui se mai află și alte magazine non-alimentare. Însă, hipermarketul a încălcat legea încă de la începutul intrării acesteia în vigoare. Acest lucru a fost menționat chiar de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, care este în măsură să dea sancțiuni acolo unde nu se solicită certificatul verde. Instituția a amendat Kaufland de câteva ori pentru această neregulă, iar în final a ajuns să înainteze plângere penală împotriva hipermaketului.
Kaufland a încercat să ia câteva măsuri pentru a delimita persoanele care merg în hipermarket de cele care vor să ajungă în celelalte magazine din incintă. Inițial, s-au montat niște garduri pe culoarul dintre magazinul cu alimente și celelalte magazine. Însă, în acest fel au atras mânia clienților, care i-au criticat dur pe rețelele sociale. Mai nou, Kaufland a montat pe culoar câțiva stâlpișori despărțitori, de aproximativ un metru înălțime. Cam aceasta este metoda lor de separare a oamenilor care au certificat verde și a celor care nu au.


În Auchan și Jumbo se cere certificatul

Există și centre comerciale care se supun regulilor. În Auchan Electroputere și cel de pe Calea Severinului se solicit certificatul verde. Cu o singură diferență. În mall, toată lumea care I ntră este obligată să scaneze certificatul verde. În Craiovița, cei care merg direct în hipermarket au un culoar special și nu li se cere certificatul. Însă, oamenii care doresc să ajungă la celelalte magazine din incinta Auchan Craiovița trebuie să prezinte certificatul.

Și doritorii de cumpărături în Jumbo au nevoie de certificatul verde. La intrare, acesta este solicitat. Altfel, nu ești lăsat să intri la cumpărături. „E foarte bine că se cere certificatul verde. Am văzut că în perioada asta iar a explodat numărul de cazuri. Trebuie să înțeleagă toată lumea că dacă nu încercăm să ne protejăm nu ajungem nicăieri bine“, a spus o femeie care venise la cumpărături.

La Auchan există tablete pentru scanarea certificatului

Ce este certificatul verde?

În acest moment încă există persoane care nu știu exact ce înseamnă certificatul verde. De exemplu, o femeie care voia să intre la mall și căreia i s-a solicitat certificatul, întreba dacă trebuie să se vaccineze pentru a-l obține. „Nu am niciun certificat, nici nu știu exact ce este. Trebuie să fac vaccin ca să am acest certificat?“, a întrebat aceasta. Apoi a plecat nedumerită, după ce paznicul i-a refuzat accesul.

Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 și s-a vindecat. Acesta poate fi în format digital și/sau tipărit pe hârtie – cod QR. Este gratuit, este tradus în limba națională și în limba engleză și este valabil în toate țările UE.

Amenzi de 69.000 de lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj este instituția care poate sancționa agenții economici dacă nu respectă legile în vigoare privitoare la Covid 19. „ În 2021, inspectorii au desfăşurat activităţi de informare, conştientizare şi îndrumare a angajatorilor privind prevenirea şi protecţia împotriva răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus SARS- COV- 2. De asemenea, ITM a organozat acţiuni de control, în urma cărora s-au aplicat 39 amenzi în valoare de 69.000 lei“, au precizat reprezentanții ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS