10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVina poleiului din Craiova, aruncată de la o instituţie la alta

Vina poleiului din Craiova, aruncată de la o instituţie la alta

După tot haosul legat de poleiul care a acoperit miercuri dimineaţa Craiova, primăria susţine că au existat probleme tocmai din cauză că municipalitatea a primit mult prea târziu avertizarea meteo de la ISU Dolj. Unde a avut loc scurtcircuitul? GdS a descoperit că avertizarea meteo pleacă , în acelaşi timp, atât către ISU Dolj cât şi către Prefectura Dolj. Cu toate acestea, primarul Craiovei a criticat doar ISU Dolj pentru faptul că a trimis avertizarea prea târziu. Noului prefect de Dolj, Daniela Barbu, pare să nu îi pese de situaţie pentru că nu a clarificiat în niciun fel situaţia. De asemenea, Salubritatea spune că a trecut la treabă imediat cum a fost anunţată de ISU.

Poleiul care a căzut marţi noaptea în Craiova a reactivat talentul instituţiilor de a arunca vina una pe cealaltă. De pierdut din acest obicei nu au decât craiovenii, care au mereu parte de neplăceri atunci când vremea rea ajunge la noi în oraş. Dimineaţa zilei de marţi a fost una foarte urâtă pentru craiovenii care au plecat de acasă devreme. În foarte multe zone alea oraşului poleiul a dat bătăi de cap şoferilor şi pietonilor. Un val de postări critice la adresa primăriei a avut loc pe Facebook, după toate neplăcerile încasate de craioveni din cauza poleiului. Cu toţii spuneau că nu s-a acţionat la timp. De asemenea, că primăria a fost luată prin surprindere, din nou, de fenomenele meteo.

Primăria dă vina pe ISU Dolj

În replică, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a transmis public că muncitorii Salubrităţii au acţionat şi au împrăştiat material antiderapant, dar că avertizarea meteo de la ISU Dolj le-a parvenit abia în jurul orei 07.00 dimineaţa, când poleiul deja se aşezase în tot oraşul. În plus, primăria a fost sancţionată de IPJ Dolj cu o amendă de 7.250 pentru neîndeplinirea în mod corespunzător a obligației de a întreține drumul public pe timp de iarnă. Despre această amendă, primăria a susţinut, până ieri la prânz că nu a primit-o în mod oficial şi că a aflat despre acest aspect din presă. Însă, poliţia spune că orice amendă dată în lipsă este transmisă prin poştă şi că, cel mai probabil, va ajunge în curând la primărie.

În contextul în care toată lumea a criticat primăria, Lia Olguţa Vasilescu a transmis o scrisoare Ministrului de Interne, Lucian Bode. În linii mari, în conţinutul scrisorii Olguţa Vasilescu acuză ISU Dolj că nu a transmis avertizarea meteo către primărie la timp. De asemenea, aceasta spune că IPJ Dolj ar trebui să scoată în stradă mai multe echipaje de poliţie. Vasilescu menţionează şi o lipsă de comunicare şi cooperare între primărie şi instituţiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

ISU, lipsă de reacţie

Gazeta de Sud a solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj un punct de vedere legat de acuzaţia primăriei. Însă, reprezentanţii instituţiei au spus doar că au declanşat o anchetă internă. Aceştia nu au precizat clar dacă au transmis sau nu primăriei avertizarea la ora la care au primit-o. Chiar dacă acest lucru este foarte simplu de aflat, pentru că toate avertizările meteo sunt transmise prin intermediul unei aplicaţii, ISU Dolj a preferat să scoată în faţă o „anchetă în curs.“

Centrul de Meteorologie susţine că a trimis două avertizări meteo

Centrul de Meteorologie Oltenia este cel care transmite avertizările meteo, în momentul în care fenomenele meteo sunt observate de meteorologul de serviciu.

„Noi ne-am făcut treaba. Avertizările meteo, tip nowcasting, se referă la fenomenele meteo imediate. Informarea se face cu minim 10 minute înainte de apariţia lor, dar şi mai devreme, în funcţie de cât de repede pot fi observate. Aceste fenomene sunt observate de meteorologul de serviciu şi sunt transmise apoi către instituţii prin intermediul unei aplicaţii. Practic, se face avertizarea, se apasă pe un buton şi avertizarea pleacă către instituţii , în mod automat. Noi trimitem aceste avertizări către ISU Dolj, Prefectura Dolj şi alte instituţii precum ABA Jiu, etc. Dar către primărie nu. În noaptea de marţi, avertizări cu privire la polei au fost date de două ori. La ora 02.45 noaptea şi la 07.00 dimineaţa. Mai departe nu ştim ce s-a întâmplat“, a spus şefa de serviciu de la Centrul de Meteorologie Oltenia.

Prefectura tace mâlc

GdS a încercat să solicite un punct de vedere noului prefect de Dolj, Daniela Barbu, cu privire la situaţia legată de informarea primită prea târziu de primărie. Însă,prefectul nu a răspuns, semn că interesul pentru informarea craiovenilor este prea scăzut spre deloc. Iniţial, GdS a luat legătura cu subprefectul de Dolj, până de curând prefect, Nicuşor Roşca. Acesta nu a considerat că este îndreptăţit să vorbească despre situaţie. Apoi ne-a direcţionat către noul prefect, Daniela Barbu, care nu a binevoit să răspundă.
În plus, nici primarul oraşului nu a menţionat în niciun fel Prefectura Dolj în scrisoarea adresată Ministrului de Interne.

Ce spune Salubritatea

S.C. Salubritate Craiova S.R.L., societatea care se ocupă de deszăpezire, susţine spusele primarului, acelea că avertizarea de la ISU a venit prea târziu. „Noi avem contract cu Centrul Meteorologic Oltenia. Conform contractului, centrul ne transmite două prognoze pe zi şi una săptămânală. Însă, aceste prognoze nu presupun şi avertizările meteo. În dimineaţa de miercuri, ISU ne-a transmis avertizarea undeva la ora 07.00 dimineaţa“, a spus Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al Salubrităţii.

De asemenea, Salubritatea spune că în noaptea de marţi spre miercuri s-a acţionat preventiv, în zonele de risc. „În data de 12 ianuarie 2022, informația privind formarea poleiului a ajuns la autoritățile competente în luarea măsurilor preventive abia după apariția poleiului, respectiv la ora 7.00 dimineața. Acesta fapt a redus eficiența intervenției pentru că utilajele nu au putut ajunge la timp în toate zonele orașului. Cu toate acestea, anterior primirii avertizării s-a acționat preventiv în zonele de risc. Este vorba despre zone de pantă, pasaje, străzi principale, poduri, sensuri giratorii, intersecții. S-a acţionat inclusiv în zonele în care, ulterior, au fost înregistrate accidente de circulație. Au fost utilizate, în timpul nopții, 30 tone de material antiderapant.

Ulterior, de la apariția poleiului, au mai fost folosite alte 70 de tone de sare. Cantitatea totală folosită în tot acest interval a ajuns la 100 de tone. De asemenea, menționăm că, în prezent, legislația nu mai permite plata orelor de așteptare pentru autovehiculele utilizate la deszăpezire. Acest lucru presupune o planificare riguroasă a activității. Asta pentru că utilajele sunt chemate strict pentru a interveni pe străzi și, implicit, necesită prognoze meteorologice corecte și comunicate la timp“, au mai precizat repezentanţii Salubrităţii.

Primăria Craiova a suflat miercuri noaptea şi în iaurt

După criticile încasate miercuri, primăria a dispus Salubrităţii să acţioneze miercuri noaptea şi fără o avertizare meteo, doar ţinând cont de prognoză. Au fost puşi la treabă şi muncitori din cadrul RAADPFL, SC RAT Craiova SRL, Compania de Apă şi Termo Urban. „46 de autovehicule folosite pentru împrăștierea și transportul materialului antiderapant au acționat, miercuri noaptea, în toate zonele Craiovei pentru a preveni formarea poleiului pe carosabil, ca urmare a prognozei transmise de Centrul Meteorologic. Spre deosebire de noaptea precedentă, intervenția din noaptea de 12 spre 13 ianuarie a demarat în seara de 12 ianuarie, la ora 21.00.

Sărărițele au acționat în continuu pe toate străzile orașului până în data de 13 ianuarie, ora 9.00. S-au împrăștiat, în acest interval, peste 100 tone de material antiderapant. De asemenea, aproximativ 350 de lucrători din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, SC RAT Craiova SRL, Companiei de Apă Oltenia și SC Termo Urban SRL au împrăștiat sare și 1750 kilograme de clorură de calciu pentru prevenirea formării poleiului pe trotuare în toate zonele Craiovei. Acest lucru s-a întâmplat cu prioritate în zonele de acces către spitale, instituții publice, unități de alimentație publică și unități de învățământ. De asemenea, pe treceri de pietoni, esplanade și în stațiile mijloacelor de transport în comun“, au transmis reprezentanţii Salubrităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS